h i r d e t é s

Ismét kánikulára ébredünk, de ne lepődjön meg ha jön a vihar is

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Ismét kánikulára ébredünk, de ne lepődjön meg ha jön a vihar is

2019. augusztus 21. - 06:15

 

Szerdán délelőtt délen és keleten napos idő lesz és gyorsan melegszik a levegő, máshol viszont tovább növekszik a gomolyfelhőzet, és záporok is kialakulhatnak. - írja az idojaras.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Sóki Tamás

Délután tovább növekszik, vastagszik a felhőzet. A változékony időben helyi záporok, zivatarok alakulhatnak ki. Élénk lesz az északi szél. Kora délután 24, 34 fok várható.

MTI

 Az ország nagy részén mérséklődik a meleg, de keleten első- és másodfokú figyelmeztetéseket is kiadott szerdára a hőség miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Emellett több megyében zivatarra, felhőszakadásra is figyelmeztetnek.

Az MTI-hez kedd este eljuttatott figyelmeztetésük szerint Békés és Csongrád megyére másodfokú, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a hőség miatt.

Azt írták: szerdán az ország döntő részén visszaesik a hőmérséklet, de keleten, délkeleten még 25-27 fok körüli középhőmérséklet várható. Az előrejelzés szerint nyugaton 22-30, keleten 30-37 fok között alakul a csúcshőmérséklet.

Emellett a fővárosra és Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, valamint Vas megyére zivatarveszély miatt adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. Heves és Nógrád megyében felhőszakadásra is figyelmeztetnek.

Azt írták: a hajnalban érkező hidegfront hatására a Dunántúlon megerősödik, főként a Nyugat-Dunántúlon, a Dunántúli-középhegységben és a Balatonnál helyenként viharossá fokozódik az északnyugati szél, majd szerda estére itt már veszít erejéből. Szerda délután, este ugyanakkor északkeleten (leginkább a Zemplén környezetében, az Észak-Alföldön a Tisza vonalához közeli térségekben) fokozódhat átmenetileg viharossá az északkeleti szél.

Szerda hajnalig északnyugaton (Alpokalja, Kisalföld, de inkább csak Sopron környékén) előfordulhat esetleg zivatar, amelyhez átmeneti intenzív csapadék és viharos szél társulhat. Szerdán délután, este leginkább az Északi-középhegység térségében, az Alföld északi részén, majd estétől, késő estétől Pest megyében és környékén, a Dunántúl északkeleti részén valószínű helyenként zivatarok kialakulása. Elsősorban a Heves-Borsodi-dombság, a Bükk, a Mátra, Nógrád térségében esetleg intenzív zivatarok is kialakulhatnak felhőszakadással, nagyobb méretű jéggel és 70-80 kilométer/órát meghaladó széllel - közölte a meteorológiai szolgálat.

Orvosmeteorológia

Hétfőn frontmentes lesz az idő, de a melegedés tovább folytatódik és ennek hatására melegfrontot jellemző tünetek léphetnek fel az arra érzékenyeknél. - írja a meteoklinika.hu.

Szerdán gyenge hidegfront halad át felettünk. Az arra érzékenyeken kívül a szeles időt nehezen tolerálókra is nehezebb nap vár, a front előtt pedig még a meleg is terhel.

Szerdára virradóra északnyugat felől egy gyenge hidegfront érkezik, ami a nap folyamán át is halad felettünk dél felé. A front előtt még meleg lesz, a déli területeken élőknél még fejfájás, koncentrálási problémák léphetnek fel, amit megnövelt folyadékfogyasztással orvosolhatunk. A migrénes fájdalmak esetén kerüljük a koffein tartalmú italok, a tej és a csokoládé fogyasztását. Országosan várható, hogy a szélre érzékenyeknek is nehezebb napjuk lesz. Fejfájás, ingerlékenység, nyugtalanság jelentkezhet, a gyerekek nyűgösebbekké, kezelhetetlenebbekké válhatnak. A szívbetegek szintén a közérzetük romlását tapasztalhatják.

A változékonyság hatására időben és térben is gyorsan ingadozhat az UV-sugárzás, de a tartósabban napos tájakon továbbra is eléri a nagyon erős szintet. A vízpartokon megemelkedik a minket érő sugárzás-dózis, a megszokottnál magasabb faktorszámú fényvédő szereket alkalmazzunk!

A pollenterhelés magas, főként a parlagfű okoz intenzívebb tüneteket. Az allergiások kerüljék a vörös húsok és a tejtermékek fogyasztását, így mérsékelhetik a tüneteiket. A szeles időben könnyebben megtapadnak a hajszálak közt a virágporszemcsék, így javasolt hazaérkezést követően azonnal hajat mosni.

A közlekedésben az élénk, olykor erős szél csökkentheti a menetstabilitást, a záporok, zivatarok területén pedig nedvessé, csúszóssá válik az útburkolat. A front előtti melegben megnyúlt reflexidőre számíthatunk, iktassunk be gyakrabban pihenőt a hosszabb utazás során!

Vezető tünetek a mai napon: görcsös panaszok, fejfájás, ingerlékenység. 

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s