fbpx Ismét tüntetnek az MTA kutatói | CIVILHETES

h i r d e t é s

Ismét tüntetnek az MTA kutatói

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Ismét tüntetnek az MTA kutatói

2019. március 20. - 06:41

 

Csütörtök délutánra demonstrációt hirdetett meg az Akadémiai Dolgozók Fóruma Menet a tudományért címmel. - írja a bumm.sk.

Illusztráció: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Csütörtök délután vonulásos tüntetést szervez a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeti hálózatának dolgozóiból alakult csoport az intézmény székháza elé, ahonnan a Lánchíd felé veszik majd az irányt. A Facebookon meghirdetett esemény leírásában az olvasható:

Találkozzunk az MTA székháza előtt, majd a Lánchídon átvonulva tudassuk a miniszterrel, hogy minket nem lehet zsarolással megfélemlíteni.

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma szerint méltatlan, hogy az innovációs és technológiai miniszter, Palkovics László azzal zsarolta meg az MTA vezetőségét: erővel veszi el a kutatóhálózatát, ha nem mond le róla önként.

A megfogalmazott diktátum elfogadhatatlan

 – írták, hozzátéve: az Akadémia átalakítását kikényszeríteni nem lehet, arról kizárólag szakmai érvek mentén hozható döntés. 

Március 21-én álljunk ki közösen a tudomány szabadságáért és a Magyar Tudományos Akadémia egységéért. Találkozzunk 14.00-kor az MTA székháza előtt, mutassuk meg az ülésező elnökségnek, hogy az Akadémia nem pusztán tégla és habarcs

– írták a szervezők, akik a demonstrálni készülőket arra kérik, hogy ne vigyenek a tüntetésre pártjelvényeket, -zászlókat és pirotechnikai eszközöket.

A hónapok óta tartó vita után március 8-án közös szándéknyilatkozatot írt alá az MTA és az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Az Akadémia kutatóival készült, korábban megjelent interjúnkat ITT olvashatják. 

bumm.sk


 

h i r d e t é s