h i r d e t é s

Itt a kijózanító pofon az Auditól

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Itt a kijózanító pofon az Auditól

2019. január 29. - 18:29

Ezt nem teszik zsebre a dolgozók

Győr, 2019. január 29. Az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) által január 24-én meghirdetett sztrájkkal szimpatizálók a győri Audi Hungaria Zrt. a kerítésén kívül 2019. január 29-én. A szakszervezet a sikertelen bértárgyalások miatt hirdetett sztrájkot. - MTI/Krizsán Csaba

A szakszervezet közzétett több, az Audi Hungária Zrt. (AH) árbevételéhez és a hozzáadott értékéhez kapcsolódó számot korábban. A vállalat erre reagálva közzétette most "Pénzügyi beszámolók elemzésének csapdái" című írását, amelyben igyekszik felhívni arra a figyelmet, hogy a szakszervezet által közzétett számok alkalmatlanok a konszern-telephelyek bárminemű összehasonlítására. - írja a Portfolio

A legelső kritika szerint az AHFSZ-tanulmány nyilvános adatokból dolgozik, anélkül, hogy figyelembe venné az egyes Volkswagen csoporthoz tartozó leányvállalatok alapvető különbségeit (termékportfólió, elszámoló-ár képzés, adójogi környezet).

A vállalat viszont felhívja a figyelmet arra, hogy minden nemzetközi konszern a pénzügyi jogszabályoknak és szabványoknak megfelelően belső elszámolóárakat alkalmaz (az elszámolóár az az ár, amennyiért az egyes termékek a konszernen belül értékesítésre kerülnek). Ezen árak az egyes vállalatok üzleti modelljei szerint kerülnek megállapításra. A szakszervezet által közzétett számítások viszont mind olyan pénzügyi beszámolókra épülnek, amelyek adatai a konszernvállalatok egymás közti belső elszámolóáraitól függenek.

Az Audi ezt követően felsorolja a jellemző elszámolási modelleket:

  • Bérmunka esetében az anyavállalat/megbízó a terméket megmunkálásra ingyen átadja, felelőssége kizárólag erre a munkafolyamatra terjed ki
  • Kihelyezett termelési modell esetében az anyavállalat csupán a termelés egy részét helyezi ki máshová. Ennek a telephelynek korlátozott az üzleti felelőssége és az alkalmazható nyereség
  • Teljes termelési mélység modell esetében a leányvállalat önállóan gazdálkodik, nagyobb a felelőssége és a kockázata, ezért az alkalmazható nyereség

Az AH árbevételének döntő része anyagköltség, azaz az általuk gyártott termékekbe beépített, beszállítók által termelt alkatrészek ára. Tehát minél több az anyagköltség, annál magasabb az árbevétel. Amennyiben az elszámoló ár nyereségtartalma több, az árbevétel is ennek megfelelően magasabb.

Az Audi szerint ezt a tényt viszont a szakszervezeti elemzés figyelmen kívül hagyta: az egyes vállalatok üzleti modelljeinek ismerete nélkül az árbevétel adatok és az abból képzett számok pedig nem összehasonlíthatóak.

Az Audi HR kommentárjában ezt követően megvizsgálta az AHFSZ által közzétett számokat az Audi Hungária és a VW Slovakia (VW SK) vonatkozásában:

Bérköltség/Árbevétel (AH 3,11 % / VW SK 4,71 %)

Míg az AH esetében a fenti értékben például a személyi jellegű egyéb kifizetések (pl. VBK) nem lettek figyelembe véve, addig a VW SK esetében a bérjárulékon és a nyugdíjprogramon felül minden bérköltség befolyt a számításba. A vállalat szerint ez így nem összehasonlítható, ahogy már az árbevétel sem volt összehasonlítható. Éppen ezért az így kapott végeredményből levont, szakmainak beállított következtetés is helytelen volt az Audi szerint.

Hozzáadott érték/Árbevétel (AH 20,7 % / VW SK 12,4 %)

"A hozzáadott érték többféle módon számítható ki. Az elemzésben a személyi jellegű ráfordításokat, az értékcsökkenési leírást és az adózás előtti eredményt adták össze. Az előbbi példánál már láttuk, hogy a személyi jellegű ráfordítások nem összehasonlíthatóak, az adózás előtti eredmény pedig nagyban függ a vállalat üzleti modelljétől (belső elszámolóárak), amelynek eltéréseit már bemutattuk" - írta a vállalat.

Az Audi anyagában végezetül összefoglalóan megjegyzi, hogy a szakszervezet által közzétett számok alkalmatlanok konszern-telephelyek bárminemű összehasonlítására. Ahhoz, hogy "almát almával" hasonlítsunk össze, az egyes elemeket közös nevezőre kell hozni, ami csak a vállalatok szakértőinek bevonásával lehetséges.

Az Audi által leírtak azért is fontosak, mert a szakszervezet korábban azért tette közzé a fentebb említett számításait, mert szerette volna újabb nézőpontból megvilágítani, miért is álltak elő jelentős mértékű bérköveteléssel és miért ragaszkodnak ahhoz nagyon kitartóan.

portfolio.hu