h i r d e t é s

Itt a nyár

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Itt a nyár

2019. október 22. - 06:07

 

A következő napokban szokatlanul meleg lesz, több melegrekord is megdőlhet! Hétfőn van erre a legnagyobb esély! - írja az Időjárás.hu

Vasárnap Adonyban 26,9 fokot mértek. Ez egy tizeddel több, mint a korábbi napi megegrekord, amit 2012 óta Körösszakál tartott 26,8 fokkal. Budapesten is új napi rekord született, Újpesten 25,1 fokig emelkedett a hőmérséklet. 

Délelőtt az ország nagy részén kissé felhős lesz az ég. A Dunántúlon tartósan megmaradhat az éjszaka képződött köd és alacsonyszintű rétegfelhőzet, ezeken a tájakon ködszitálás is előfordulhat.

Délután nagyrészt gyengén felhős lesz az ég, sok napsütésnek örülhetünk, de a Dunántúl egyes részein párás marad a levegő. Az északnyugati és nyugati területeken felhős, párás marad az idő.

A déli irányú szél mérsékelt marad, kora délután 15, 27 fokot mérhetünk, a ködös tájakon lesz a leghűvösebb.

Orvosmeteorológia

Kedd nem érkezik időjárási front térségünkbe, az átlagosnál több mint 10 fokkal melegebb időben intenzív tünetek jelentkezhetnek. - írja a meteoklinika.hu

Az éjszakai időszakban lehűl és párássá válik a levegő, amely elsősorban a kopásos eredetű ízületi bántalmakkal élők körében okoz végtagfájdalmakat. Amennyiben sajgó ízületekkel ébred, kezdje a napot egy átmozgató tornával és tartsa melegen fájó végtagjait. A panaszok reggel jelentkezhetnek legerősebben, délutánra országszerte megszűnnek a tünetek. A hűvös reggelt gyors melegedés követi, délutánra helyenként 25 fok fölé melegedhet a levegő.  A néhol több mint 10 fokos hőingás fokozott terhelést jelent sokunk számára: ilyenkor gyakori tünet lehet a vérnyomás-ingadozás, a krónikus betegek és az idősek múló rosszullétet és keringési panaszokat tapasztalhatnak.

A melegedés hatására melegfronti jellegű tünetekre is számítani kell, általános lehet a migrén, a fáradékonyság, de alvásproblémákra a hűvös éjszaka miatt nem kell készülni.

A sok napsütés kedvez a hangulatnak, csupán a szél ront a hő-és komfortérzeten.  Mindenképp ajánlott kihasználni ezt a kellemes őszi napot és minél több időt a friss levegőn tölteni, kirándulni, sportolni. A reggeli időszakban nagy a megfázásveszély, fontos, hogy ne feledkezzen a meg a réteges öltözetről!

A pollenszint alacsony, a légszennyezettség a nagyvárosokban növekedhet.

A közlekedés során veszélyes időjárási jelenség nem várható, a napsütés azonban zavaró lehet. A napos időszakokban és alacsony napállás idején a napsütés könnyen elvakíthatja vezetés közben, a balesetek elkerülése idején viseljen napszemüveget és vezessen a megszokottnál lassabban.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s