h i r d e t é s

Itt a tavasz, és vasárnaponként újra nyílnak a hipermarketek

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Itt a tavasz, és vasárnaponként újra nyílnak a hipermarketek

2015. március 19. - 07:43
0 komment

 

Március 15-én lépett hatályba a vasárnapi boltzár, azonban március 29-én a legtöbb, egyébként a korlátozás hatálya alá eső üzletbe mehetünk majd vásárolni.

Nem kapott eddig nagy hírverést, de a vasárnapi nyitva tartás tilalmáról szóló törvény egy évben öt alkalmat ad az üzleteknek, hogy vasárnap is nyitva lehessenek. A legtöbb hipermarket a karácsonyi előtti nagy roham miatt az adventi vasárnapokon nyit ki, és e mellé keres még egy alkalmat; a Tesco boltjai például a húsvét előtti vasárnap lesznek nyitva. Az IKEA egyszerűen ötre nyújtja az adventi hétvégés időszakot, ezzel ellentétben az Auchan szétosztja a törvény által biztosított lehetőségeit.

A Tesco-titok:

Nem vár túl sokat a Tesco, mert már a húsvét előtti utolsó vasárnap (március 29-én) elhasználják a lényegében egyetlen fennmaradó vasárnapi nyitvatartási lehetőségüket. A nemrég 13 üzletet bezáró, de még így is több mint 200 üzlettel rendelkező hálózatnál egységes döntést hoztak, vagyis a karácsonyi nagy roham mellett a húsvéti nyuszit célozzák meg, még akkor is, ha esetleg ésszerűbb lenne néhány Balaton-közeli boltot a nyári csúcsszezonban kinyitni.


Március 29-én már nyitva lesz megint
Fotó: haon.hu

A Metrónak összesen van annyi, mint amennyit az angolok bezártak

Az összesen 13 áruházat üzemeltető, német hátterű Metro is hasonlóan taktikázik, mint brit kollégáik, vagyis az egyik lehetőségüket a húsvét előtti vasárnap használják fel, bár az adventi időszakról még nem nyilatkoztak. A Magyarországon 1993 óta jelen levő vállalat egy kedden megszavazott módosításnak köszönhetően kapott pofont a kormánypárttól, amikor is megtiltották azoknak a boltoknak a vasárnapi nyitva tartását is, amelyek azonos helyen és időben folytatnak kis- és nagykereskedelmi tevékenységet, és nagyjából ez a Metro definíciója.


A március 15-e előtti utolsó vasárnap
Fotó: Tánczos Mihály

Az Auchannál másképp gondolkodnak, a hvg.hu-nak a francia hátterű cégnél azt mondták, hogy a helyi vásárlási szokásokat és igényeket figyelembe véve osztották szét a vasárnapi jolly jokereiket, így komoly matekkal jött ki a 19 üzlet nyitva tartása. A debreceni, a fóti, a székesfehérvári és a miskolci (József Attila úti) üzletek lesznek csak nyitva a húsvét előtti vasárnap. A budakalászi Auchan anyák napján (május 3.) lesz nyitva, míg a dunakeszi bolt május 10-én várja a vásárlókat, ez utóbbival a nyaralások előtti nagybevásárlásokra bazíroznak a franciák.


Formabontó megoldás, de még nem online
Fotó: posteurop.org

A Sziget fesztivált a közelben lévő Auchan Aquincummal támogatja majd az üzlethálózat, de a csömöri és a soroksári áruházakkal már az iskolakezdést próbálják meg lefölözni, ezért ezek augusztus utolsó vasárnapján lesznek nyitva. Az adventi öt hétvégés trükköt is becélozták az Auchannál, bár itt is van egy kis csavar a dologban, nem úgy, mint az IKEA-nál, ugyanis november 22-én a budaörsi, a maglódi és a szegedi boltok nyitnak majd ki.

A Sparnak duplán szívás a keddi módosító

A Spar menedzsmentje is a négy adventi hétvége mellé tette le a voksát, de a fennmaradó egy vasárnapot a helyi igényekhez fogják igazítani, lévén, hogy több mint 400 boltot üzemeltetnek szerte az országban. Azt egyelőre nem tudni, melyik bolt melyik vasárnap tart majd nyitva, a hvg.hu-val csak annyit közöltek, hogy az elmúlt évek forgalmai és vásárlószámai alapján határozzák meg, melyik vasárnapot választják.


Interspar 16:40-17:00 óra között
Fotó: Tánczos Mihály

A keddi módosító a Sparnak is fájhatott, hiszen ebben a töltőállomásokon működő, de üzemanyagot nem áruló boltokra is kiterjesztették a tiltást, és a Spar jó pár OMV benzinkúton van jelen üzleteivel.

A nemzeti vegyesbolthálózat, a franchise tagjai dönthetnek

hvg.hu megkeresésére a CBA szűkszavúan válaszolt, ez alapján a nagy üzleteknél sincs egységes döntés, a franchise tagjai pedig szabadon dönthetnek, hogy mikor használják fel az öt szabad vasárnapot, így a vásárlóknak minden esetben helyben kell majd tájékozódniuk. A franchise-rendszerben működő CBA-k többsége valószínűleg minden vasárnap nyitva lehet, a törvény ugyanis engedi a nyitva tartást azoknak a helyeknek, ahol az eladótér 200 négyzetméter alatt marad, és hét utolsó napján a tulaj vagy annak családtagja dolgozik.

Nem adom olcsón, mint a Penny Market” – Akkezdet Phiai

A Penny Marketnél még gondolkodnak, és majd a cég honlapján teszik közzé, mely vasárnapokon tartanak nyitva. A Manna-Roni cégcsoport az adventi négy hétvégén biztosan kinyitja üzleteit, de az ötödik hétvégéről még ők sem döntöttek. Egyébként a Manna-Roninak nagyon betett a vasárnapi zárva tartás, mert a 25 budapesti üzletükből csak 9 lehet nyitva, ezért 75 embert el kell küldeniük, ez a dolgozóik negyedét jelenti.


Vasárnap ismét szolgálatba állnak a bevásárlókocsik is
Fotó: sadness

Mert itt érzem, hogy hülye azért nem vagyok” – szlogen mash-up

A DM (Drogerie Markt) külön munkacsoportot hozott létre, hiszen 256 üzletükből mindössze 10 lehet nyitva minden vasárnap, de még nem tudják, melyik vasárnapokon. A Media Marktnál is még javában dolgoznak a nyerő stratégián, de döntés még itt sincs. Az Aldi, a Lidl, a Reál és a Coop üzletláncok vasárnapjairól nem rendelkezünk információkkal.


Pedig 2012-ben az Aldi még ingyen kokárdát is adott a vásárlóinak március 15-e előtt
Fotó: Vágvölgyi Bálint

 

nyugat.hu (Címlap: hir24.hu)


 

h i r d e t é s