h i r d e t é s

Itt a tavasz, hol a gazdák pénze?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Itt a tavasz, hol a gazdák pénze?

2017. április 05. - 11:05

Április van, de még a tavalyi pénzek nagy részét nem kapták meg a gazdák. 

A szocialista politikusok tavaly októberben már felhívták a figyelmet arra, hogy komoly problémákat okozhat az agrártámogatások átalakítása. Félelmük beigazolódott, a gazdák nem kapták meg időben a nekik járó összegeket, ezért tartottak hétfőn az ügyben újabb figyelemfelhívást.

„Április eleje van, egy hét múlva be kellene adni az újabb, aktuális támogatási kérelmeket, ám a múlt évi 70-80%-a nincs kifizetve. Valótlanságot állít az államtitkár, mikor azt írja, hogy 5000 gazdálkodó kivételével mindenki megkapta a pénzét. Az 5000 igaz, hogy semmi nem kapott, de a maradék, körülbelül 160-170 ezer gazda is csak a töredék összeghez jutott hozzá. Ezek a pénzek nélkülözhetetlenek a tavaszi munkák beindításához” – mutatott rá Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese.

Hozzátette, hogy tömegesen mehetnek tönkre a gazdák, ha nem kapják meg jogos támogatásaikat. Két út maradt a kormány előtt a szocialisták szerint: kifizetik a támogatásokat azonnal, vagy pedig állami, garanciális hitelprogramot hirdetnek.
A Kamarával kapcsolatban elhangzott, hogy sok gazdát, termelőt vegzálnak, kötelezővé teszik a tagságot számukra, holott valós szolgáltatásokat nem kapnak ezért cserébe.

„Ezt a működést, amely jelenleg van, azonnal fel kell számolni, mert csak viszi a gazdák pénzét , érdemben semmi hozadéka nincs” – zárta gondolatait Gőgös Zoltán.