h i r d e t é s

Itt az euróbevezetés egyik lehetséges időpontja

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Itt az euróbevezetés egyik lehetséges időpontja

2023. május 05. - 10:11

Az euró bevezetéséhez szükséges maastrichti kritériumokat 2024 végére teljesítheti Magyarország – tudatta a Költségvetési Tanács (KT) elnöke.

Az euró bevezetéséhez szükséges maastrichti kritériumokat 2024 végére teljesítheti Magyarország – jelentette ki a Költségvetési Tanács (KT) elnöke csütörtökön, a Fejér Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara 53. küldöttgyűlésén, Székesfehérváron.

Kovács Árpád A világ- és a magyar gazdaság államháztartás pozíciói és kilátásai 2023 tavaszán címmel megtartott előadásában előrevetítette a következőket:

  • a fogyasztói árindex februárban 25,4 százalékos volt, de 2024 nyarára 3 százalék körülire eshet,
  • miközben az államadósság jóval 70 százalék alá csökken jövő év végére,
  • és az államháztartási hiány is 2,9 százalék körül alakulhat.

A magyar GDP idén 1 százalék körüli, jövőre már 3,5-4 százalék közötti növekedést mutathat, míg az év végére 10 százalék alá csökkenő infláció mellett 2024-ben sokkal jobb inflációs környezet várható.

Jelenleg az uniós rangsor végén kullogunk

Magyarország az egy főre jutó GDP alapján jelenleg az uniós rangsor alsó harmadának elején áll, megelőzi többek között Portugáliát és Szlovákiát, 2029-re viszont felléphet a középmezőnybe.

2020 óta Magyarország nominális GDP-je emelkedik, nem csak az inflációs hatások, hanem a volumenbővülés miatt is. Idén 78 ezer milliárd forint lesz a bruttó hazai termék

– jelentette a KT elnöke.

Óriási a visszaesés a hazai kiskereskedelemben

Beszélt arról is, hogy a hazai kiskereskedelmi forgalomban óriási visszaesés van: a tartós fogyasztási cikkek, az elektronikai termékek és az élelmiszer-kereskedelem területén egyaránt, ami az évek óta emelkedő áfabevételekre is negatív hatással lesz.

Az állam szerepe jelentős a beruházásoknál, amely most mérséklődést mutat, ugyanakkor az  áremelkedések miatt értéket tekintve nagymértékben emelkedik.

Szintén emelkedés tapasztalható a járműgyártás és a turizmus területén. (napi.hu)