h i r d e t é s

Itt egy új, forradalmi módszer a nyelvtanulásra

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Itt egy új, forradalmi módszer a nyelvtanulásra

2014. május 07. - 16:13
0 komment

Ha amúgy is a számítógép előtt és mobiltelefon simogatásával töltjük fél életünket, miért ne használnánk ki ezt az időt nyelvtanulásra?

Tényleg hasznosak-e a feliratos filmek, és mire jó, ha a metróban angolul is halljuk az állomások nevét? Exkluzív összeállításunk a holnap utcára kerülő Heti Válaszban.

Nyelviskola Magyarországon, nyolcvanas évek, angol tanfolyam. A diákok kezében vastagfedeles könyv, a Tanuljunk nyelveket! sorozatból a legendás Czobor-Horlai; az a kötet, amely anno szinte egyedüli angol segédanyag volt hazánkban. Nyelvtanuló Magyarországon, napjainkban. A diák számítógép előtt ül, színes, szagos, szélesvásznú programok segítségével halad a maga tempójában. Ha úgy adódik, Skype-on cseveg a világ túlsó felén élő partnerével, két megálló között pedig mobiltelefonjának applikációjával tanulja a szavakat.

Az internet gyökeresen alakította át nyelvtanulási szokásainkat az utóbbi másfél évtizedben. Néhány hónapja már Magyarországon is elérhető az egyik legnépszerűbb nyelvtanuló app, DuoLingo. A Heti Válasz nyomába eredt, hogy mennyire hatékony az immár tízmillió felhasználóval bíró applikáció vagy éppen a számtalan magyar honlap közül is kiemelkedő 5 perc angol.

Semmi sem könnyítette meg annyira a nyelvtanári munkát, mint az internet - ezt már a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium vezető angoltanára, Jilly Viktor mondja. A tévéből is ismert Jilly hozzáteszi: bár a filmek feliratos sugárzása elősegíti az idegen nyelvek ismeretét, a skandináv országokban nemcsak ezért jobb a nyelvtudás, hanem a tanári gárda is elsőrangú, míg itthon itt is hiányosságok vannak.

Összeállításunkból kiderül az is, hogy - a letöltésnek hála - egyre többen néznek eredeti nyelven filmeket, a mozikban viszont épp a kalózkodás és a digitális átállás miatt esik a feliratos művek száma. Az ismert tévéblogger és korábbi nyelvtanár, Varga "Sixx" Attila pedig abban is tanácsot ad, mely sorozatok megtekintése a leghasznosabb az angolul tanulóknak. 

 

hetivalasz.hu (Jilly Viktor   Fotó: Béres Attila)

{flike}

{jcomments on}


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s