h i r d e t é s

Itt vannak a részletek a kínai vakcináról

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Itt vannak a részletek a kínai vakcináról

2021. január 16. - 06:46

 

Nagy mennyiségben szerezheti be a magyar kormány a kínai Sinopharm vakcináját

A kép illusztráció! - Forrás: CGTN.com

Kínában már használják a Sinopharm elölt vakcinát tartalmazó koronavírus elleni oltását, melynek hazai használatának reményét fejezte ki Gulyás Gergely a január 14-i Kormányinfón. A vakcina az egyetlen olyan kínai oltás, amelynek hatékonyságáról konkrét számadatot hoztak nyilvánosságra december végén, amikor is a szer vészhelyzeti használati engedélyt kapott Kínában.

Eszerint a védőoltás hatékonysága 79 százalékos, ami alacsonyabb, mint a Pfizer vagy a Moderna 90 százalék fölötti értéke. Igaz, van némi ellentmondás abban, hogy a kínai adatok előtt az oltást már decemberben engedélyező Egyesült Arab Emirátusok 86 százalékos hatékonyságról számolt be a BBC cikke szerint. A Reuters információi alapján ezt nem kommentálta a gyártó cég, későbbre ígérve további, hatékonysággal kapcsolatos adatokat.

Milliók megkapták

A szert már 4,5 millió ember kapta meg Kínában, köztük körülbelül egymillióan még az engedélyezés előtt, ami meglehetősen szokatlan módszer – általában megvárják a klinikai tesztek harmadik fázisából származó adatok részletes elemzését, és csak azt követőn kezdik el a védőoltások tömeges alkalmazását. Február közepéig, a kínai Holdújév ünnepségeinek kezdetéig még további ötvenmillió embert akarnak beoltani az országban, hogy kisebb veszélyt jelenthessen az ünnep járványvédelmi szempontból.

Egyes szakértők ugyanakkor aggályaikat fejezték ki ugyanakkor a Sinopharm oltásával kapcsolatosan, mivel egy oltást nem lehet megítélni a gyártó adatokkal alá nem támasztott közlései alapján.

"A hivatalos források által értékelt kutatási anyagok és adatok hiányában igen nehéz megítélni az orosz vagy a kínai oltások hatékonyságát" – jegyezte meg Szun Man-ki, a szöuli Nemzetközi Védőoltási Intézettől a Reuters kérdésére.

Paul Griffin, a Queenslandi Egyetem fertőző betegségekre specializálódott professzora ugyanakkor megengedőbben fogalmazott. "Egy ilyen feltételes jóváhagyás nyilvánvalóan nagy mértékben függ a folyamatban lévő klinikai vizsgálatok eredményeitől, valamint a beoltottak megfigyelésétől" – fogalmazott. Véleménye szerint annak ismeretében kell elfogadni a használatot, hogy a kutatások tovább folynak, idézi szavait a BBC.

Meglepő mellékhatások

A Kínával nem túl baráti viszonyban álló Tajvan egyik lapjának, a Taiwan Newsnak cikke ugyanakkor a "világ legkevésbé biztonságos oltásának" nevezte a vakcinát egy sanghaji szakértő nyomán, mivel 73 különböző mellékhatást sorolnak fel a betegtájékoztatójában. Tao Lina védőoltás-szakértő a kínai közösségi oldalra, a Weibóra töltötte föl a tájékoztatót, melyből a mellékhatások szekciójára irányította a figyelmet. Taot idézve a lap azt írja, egyetlen oltásnak sincsen ennyi mellékhatása, ráadásul eléggé meglepő nem várt hatásokat is felsorol a tájékoztató fejfájás vagy helyi izomfájdalom mellett. Ezek a következők:

  • magas vérnyomás
  • látásvesztés
  • ízlelésvesztés
  • a menstruáció késésé nőknél
  • inkontinencia és vizeletvesztés.

A közlés után nem sokkal a hatóságok törölték a férfit a Weibóról, ahol előtte még arról is írt, véleménye szerint a hosszú mellékhatáslista miatt lehetséges, hogy a tünetek bekövetkezte esetén a gyártó nem kompenzálja majd az elszenvedőket.

Az oltást Kínán kívül jelenleg Bahreinben és az Egyesült Arab Emirátusokban használják, gyártója Pakisztánnal is szerződést kötött már szállításáról. Szerbiában, ahol az oltásra jelentkezők bejelölhetik, milyen vakcinát szeretnének, szintén választható a Sinopharm oltása, bár még nem érhető el. (Infostart)

 

A pontos adatok
A Sinopharm oltásának hatékonysága 79,34 százalékos a gyártó szerint. Inaktivált, vagyis az emberi sejtekben szaporodásra nem képes vírust tartalmaz, a szervezet saját immunreakcióját kiváltva teszi ellenállóvá az embereket a koronavírussal szemben.
A vállalat közlése szerint a két dózissal beoltott emberek 99,52 százalékánál magas volt a koronavírust semlegesíteni képes antitestek száma. Az oltóanyagot általánosan biztonságosnak ítélték, jóllehet a hatásosságáról szóló közleményben nem tértek ki a mellékhatásokra.
A Sinopharm leányvállalataként működő China National Biotec Group (CNBG) elnöke szerint a koronavírus új mutációja nem tette hatástalanná a vakcinát.


 

Kommentek

h i r d e t é s