h i r d e t é s

Ittasan vezethette a hajót a Viking kapitánya

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Ittasan vezethette a hajót a Viking kapitánya

2019. június 19. - 06:46

 

Elképzelhetőnek tartja a Hableányon kapitányként szolgáló L. László lányának ügyvédje, hogy a szállodahajót irányító Jurij C. ittasan irányította a hajót a tragédia idején. - írja az atv.hu.

Forrás: MTI Fotó: Lakatos Péter

Az ügyvéd  a Blikknek elmondta: pénteken indítványt nyújtott be a hatóságnak, hogy mindenképpen vizsgálják meg az úgynevezett indítási protokollt, mert nem kizárt, hogy a Viking Sigyn kapitánya pezsgőt ivott az ütközés előtt.

„Úgy tudom, a program része, hogy a hajó megáll a Parlament előtt, majd az utasok koccinthatnak a szállodahajó kapitányával.

Nagyon remélem, hamarosan tájékoztatást kapunk az alkoholszonda eredménye mellett arról is, hogy a tragédia pillanatában volt-e egyáltalán bárki is a Viking kormányánál

– közölte dr. Gulyás Krisztián.

A védő szerint az eddig nyilvánosságra hozott felvételeken az látszik, hogy a szállodahajó bizonytalanul közlekedik a vízen, ez pedig felveti, hogy senki nem irányította.

Tulajdonviszonyok

A MAHART Passnave tulajdonosi viszonyai a következőféleképpen alakultak az évek során: a cég 1994. január elsején alakult meg, mint a MAHART 100 százalékos leányvállalata. Majd a második Gyurcsány-kormány idején, 2008-ban privatizálták, új tulajdonosai a még 1948-ban létrehozott Masped Zrt. és az Európa Rendezvényiroda Kft. lettek, előbbi 84 százalékban, utóbbi 16 százalékban gyakorolta a tulajdonosi jogokat.

Öt évvel később, a második Orbán-kormány regnálása alatt ismét állami kézbe került a személyhajózásra szakosodott társaság többségi tulajdona. 2013 októberében a magyar állam a Masped tulajdonrészéből megvásárolt 51 százalékot, majd a vételárat a következő öt esztendő osztalékából fizette ki. A Mahart Passnave-t 2013-ban vásárolta meg a magyar állam számára a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő. Idén márciustól a cég feletti tulajdonosi jogokat pedig már az állami Magyar Turisztikai Ügynökség gyakorolja.

A Masped megmaradt 33 százalékos üzletrészét, valamint az Európa Rendezvényiroda Kft. 16 százalékát, vagyis összesen a MAHART Passnave 49 százalékát pedig a svájci Viking River Cruises vásárolta meg. A MAHART Passnave Kft. egyik korábbi tulajdonosának, az Európa Rendezvényiroda Kft.-nek a tulajdonosi köre – azaz Ablonczy Péter, Sztankó Attila Gyuláné, Sztankó Attila Gyula és Ablonczyné Markó Judit – megegyezik a Hableányt üzemeltető Panoráma Deck Kft. tulajdonosaival.

atv.hu


 

h i r d e t é s