h i r d e t é s

Jégeső is lehet szerdán!

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Jégeső is lehet szerdán!

2018. május 23. - 06:59

 

Szerdától is folytatódik a fülledt, csapadékkal tarkított idő, a zivatarokat akár jégeső és felhőszakadás is kísérheti! - írja az Időjárás.hu

Lehűlés azonban nem várható, sőt! A hétvégén akár 30 fok is lehet!

Ma délelőtt a napsütés mellett változóan gomolyfelhős lesz az ég. Főként a Dunától keletre fordulhat elő egy-egy zápor.  Délután a fülledt időben napsütéses időszakok is várhatók, de emellett gyakran megnövekszik a gomolyfelhőzet is. Többfelé kell záporra, zivatarra számítani. Helyenként felhőszakadás, jégeső is lehet! A változó irányú szél zivatarokban átmenetileg megerősödhet, akár viharos széllökés is előfordulhat! A legmagasabb hőmérséklet 22, 28 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Szerdán frontmentes marad ugyan az idő, de amennyiben az arra fokozottan érzékenyek körébe tartozik, akkor enyhébb fejfájást, illetve nagyobb eséllyel koncentrálási panaszokat tapasztalhat. - írja a meteoklinika.hu

A figyelemzavarokkal összefüggésben csökken a teljesítőképessége, pedig az előző napok hasonló humánmeteorológiai helyzete már így is kifáraszthatta szervezetét. Élénkítésre válasszon jázminos zöldteát, ezt a nap első felében ajánlott fogyasztania. A koncentrálási problémákból adódó egyéb bosszúságoktól úgy is megkímélheti magát, ha rendezett napirendet készít magának.

A nap első felében sokfelé, délután főként délen a magas páratartalmú, meleg levegő még mindig okozhat kellemetlenségeket, és nem csak abban az esetben, ha légzőszervi megbetegedéssel él. Sokaknál gyakori lehet a légszomj, a nyomottság-érzés. A fülledtség mellé mérsékelten magas hőmérsékletek is társulnak, fokozódik az izzadás. Ha műszálas, rosszul szellőző ruhát választ, akkor a bőr nem tud levegőzni, ez pedig akár rosszulléthez, szédüléshez is vezethet. A zivatarok területen az asztmatikus panaszok felerősödésére lehet számítani, az érintetteknek ajánlott ez alatt az idő alatt zárt helyen tartózkodni és lepihenni.

A fülledt időszakokban a szabadtéri intenzív sportolás sem javasolt, gyakori légszomj jelentkezhet, emellett az idősek és a szívbetegek számára az átlagosnál megterhelőbb ez a humánmeteorológiai helyzet. Viharok környezetében ingadozhat a vérnyomása is, amennyiben hajlamos erre, akkor fokozottan kímélje magát!

Az UV-sugárzás értéke térben is időben is ingadozni fog, de ahol hosszabb napos időszakok várhatóak, ott a déli órákban mindenképpen javasolt a védekezés a káros sugarak ellen. A sugárzás mértéke egyes körzetekben meghaladja a nagyon erős fokozatot, használjon legalább 30-as faktorszámú naptejet a leégés elkerülése érdekében!

A pollenterhelés a hétvégi csapadéknak köszönhetően alacsony volt a hét első felében, most azonban a növények pollenszórásának erősödésére kell számítani. A pázsitfűfélék pollenjének koncentrációja magas, a következő napokban pedig további koncentráció-növekedésre kell számítani.

A közlekedésben fokozott figyelem szükséges az elszórt záporok, esetleg zivatarok miatt. A csapadékos területeken nedvessé, csúszóssá válik az útburkolat, jelentősen megnövekszik a féktáv. A balesetek elkerülése érdekében lassabb haladás, nagyobb követési távolság javasolt. A zivatarokat erős, viharos szél is kísérheti, emellett országszerte figyelmetlen sofőrökkel is találkozhat az utakon, így továbbra sem csökken a balesetveszély. 

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s