fbpx Jó, ha tudod: így érdemes tárolni a gumiabroncsokat | CIVILHETES

h i r d e t é s

Jó, ha tudod: így érdemes tárolni a gumiabroncsokat

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Jó, ha tudod: így érdemes tárolni a gumiabroncsokat

2021. október 15. - 08:57

 

Ahogy közeleg a tél, egyre alacsonyabb a hőmérséklet napközben, nem beszélve a csípős hajnalokról. Közeleg a gumicsere esedékessége, ideje lassan eltenni pihenni a nyári abroncsokat.

A kép illusztráció! - Forrás: gumitop.hu

Ha szeretnéd őket tavasszal újból használatba venni, akkor nem árt, ha odafigyelsz a tárolásuk módjára. A gumik ugyanis kényesek arra, hogy milyen körülmények között raktározzák őket. A nem megfelelő tárolást megsínyli az állaguk.

Van néhány szempont, aminek figyelembe vétele nélkülözhetetlen ahhoz, hogy újból fel tudd őket szerelni az autódra, ezeket fogjuk most áttekinteni.

Csak tisztán tedd el a gumikat!

Az autójukat szerető emberek általában heti rendszerességgel tisztítják meg a szennyeződésektől kívül-belül a járművet. A gumikat azonban már jóval kevesebben ápolják, hiszen az érintkezik a talajjal és úgyis koszos lesz, amint kigördül a kocsival az ember az utcára.

Ha azonban arról van szó, hogy a gumikat pár hónapos szabadságra tervezed küldeni, akkor előtte érdemes alaposan megtisztítani őket. Az úton sokféle anyag megtalálható, ezek nem mindegyike kívánatos az abroncsok szempontjából. Menet közben ezek általában leperegnek róluk, tárolás előtt azonban neked kell gondoskodnod arról, hogy megszabadítsd őket az olajtól, vegyszertől vagy adott esetben a síkosságmentesítőtől.

A gumikat a tisztítást követően szilikonzsírral, glicerinnel vagy gumiápoló szerrel kend be, különös tekintettel az oldalfalukat.

Mindenképp keress fedett helyet a gumiknak!

Sem a tűző nap, sem a különféle halmazállapotú csapadék nem tesz jót sem a nyári, sem a téli gumiknak. A napsugarak kémiai reakcióba lépnek a gumik anyagával, amit érdemes elkerülni, amennyiben van rá lehetőség.

A fagy különösen intenzíven kezdi ki a gumikat. A víznek megnő a térfogata, amikor jéggé válik, ami akár szét is feszítheti a gumi egyes részeit. A túl magas hőmérséklet szintén káros az anyagszerkezet állagának szempontjából. Ideális esetben a gumiknak olyan helyiségben kellene lenniük, ahol a hőmérséklet folyamatosan fagypont fölött, de 25 Celsius-fok alatt marad, ezenfelül pedig nem is túlzottan páradús a levegő.

Az abroncsok helyes tárolása

A gumik szerelése hordoz magában kockázatot, főleg, ha nem kellőképpen rutinos szakember végzi ezt. Ha megengedheted magadnak, akkor vásárolj egy szett téli és egy szett nyári abroncsot, így sokkal könnyebben és biztonságosabban hajthatod végre az őszi és tavaszi cserét.

A gumiknak az a legjobb, ha felnin tárolják őket, ez vitán felül áll. A felnin elraktározott gumikat érdemes az oldalukra fektetni és egymáson tárolni. Ennek a megoldásnak két előnye is van: nem foglalnak olyan sok helyet, és ráadásul a deformálódás esélye is minimálisra csökken. A használaton kívüli abroncsokat semmiképp ne használd a pincében ülőgarnitúrának, és különféle nehéz tárgyakat se helyezz rájuk.


 

Kommentek

h i r d e t é s