h i r d e t é s

Jobb időt, kívánni sem lehetne a hétvégére

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Jobb időt, kívánni sem lehetne a hétvégére

2018. április 14. - 07:13

 

A hétvégén igazi, meleg tavaszi időre számíthatunk. - írja az Időjárás.hu

A sok napsütést csak fátyolfelhők zavarhatják, csapadék nem várható. A legmagasabb hőmérsékletek jó pár helyen közelítik a 25 fokot!

Délelőtt a sok napsütést alig zavarja felhő, csapadék nem lesz.

Délután napos időre számíthatunk, kevés gomoly- és fátyolfelhővel, csapadék nem várható. Mérsékelt marad a légmozgás.

Kora délután 20, 25 fok várható.

Vasárnap délelőtt a napsütést csak fátyolfelhők szűrhetik, csapadék nem alakul ki. Délután a napsütést fátyolfelhők zavarják, délnyugaton vastagodhat a felhőzet, de estig csapadék nem várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22, 26 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Szombaton elkerülnek bennünket az időjárási frontok, javul a humánmeteorológiai helyzet. - írja a meteoklinika.hu

Viszont erőteljese melegedés zajlik a légkörben, az erre érzékenyeknél  erős migrént, emellett koncentrálási problémákat válthat ki. Levertebbek, fáradékonyabbak lehetünk. Megnövelt folyadékbevitellel – lehetőleg szénsavmentes ásványvízzel vagy zöld teával – csökkenthetőek a panaszok, és még fel is frissülhet ezek segítségével.

A sok mozgás a napos, friss levegőn országszerte javasolt. Aki teheti, annak kiváló alkalom nyílik kirándulásokat, túrákat szerveznie, illetve az esedékes kerti munkákat elvégeznie.

A napállás jelenleg augusztus végének felel meg, az UV-sugárzás szintje pedig 12 és délután 14 óra között többfelé elérheti a közepes-erős fokozatot. Védelem nélkül az érzékenyebb bőrűek ne menjenek a napra, már 20-30 perc alatt is leégést szenvedhetnek. Ilyen rövid idő is elég a világos bőrűeknek és a kisgyerekeknek ahhoz, hogy fájdalmasan kipirosodjon a bőr, de huzamosabb napon tartózkodás még a kevésbé érzékenyek számára is káros lehet. Használjunk 30-as, gyerekek esetében 40-es faktorszámú naptejet, és gondoljunk arra, hogy a végtagokon kívül a vállunk és az arcunk is megpirulhat. Használhatunk UV-szűrős arckrémet, ajakbalzsamot is, és ne feledkezzünk meg a bevizsgált napszemüvegekről sem! Az érzékenyebbek a kora délutáni órákban inkább húzódjanak árnyékba, és kerüljék a nagyobb vízfelületek környékét, onnan ugyanis pluszsugarak érhetik a bőrt.

A ciprusfélék és a nyárfa már egyre többfelé okoz panaszokat szerte az országban, a leggyakrabban tüsszögés, orrfolyás, szemkönnyezés jelentkezik. Emellett az égerre érzékenyek tünetei is megszaporodhatnak. A napos, száraz délutáni órákban van a legtöbb virágpor a levegőben, ilyenkor érdemes inkább zárt térben tartózkodni, és amikor hazaértünk, lecserélni az utcai ruházatot.

A közlekedésben alacsony napállás idején (alkonyatkor és pirkadatkor) a besütő Nap elvakíthatja, megzavarhatja az autóvezetőket. Tanácsos napszemüveget bekészíteni az autóba. A melegedés miatt kissé szétszórtabbak, figyelmetlenebbek is lehetünk, hosszabb út során tartsunk rövid pihenőket, a friss levegő felfrissíthet.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s