fbpx Jogszerűen zárta ki a Médiatanács a Klubrádiót a frekvenciapályázatból | CIVILHETES

h i r d e t é s

Jogszerűen zárta ki a Médiatanács a Klubrádiót a frekvenciapályázatból

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Jogszerűen zárta ki a Médiatanács a Klubrádiót a frekvenciapályázatból

2021. szeptember 28. - 12:36

 

Egyedül maradt a 92,9 Mhz-re meghirdetett pályázaton, de kizárták. A bíróság szerint jogosan.

A Klubrádió stúdiója - Forrás: Euronews/AP Photo/Laszlo Balogh

Kedd délelőtt a Kúria jóváhagyta a Fővárosi Törvényszék korábbi ítéletét, vagyis döntése értelmében a Médiatanács jogszerűen zárta ki a Klubrádiót a 92,9 Mhz-re kiírt frekvenciapályázatból.

Arató András, a Klubrádió vezetője a Media1 szerint most az Alkotmánybírósághoz, és azután akár a Strasbourgi Emberjogi Bírósághoz fordul, bár abban nem bízik, hogy egy kormányváltás előtt a Klubrádió ismét frekvenciához jut. A rádió jelenleg online adást sugároz, ezt továbbra is folytani kívánják.

A rádiók frekvenciái az állam tulajdonát képezik, és néhány évente újra pályáztatják ezek használati jogát. A Klubrádió 92,9 Mhz-es, 2014 óta használt frekvenciahasználati jogosultsága lejárt, és ugyan ezt meg lehetett volna hosszabbítani, de a Médiahatóság úgy találta, hogy néhány korábbi szabályszegés miatt ezzel a lehetőséggel a Klubrádió nem élhet (az egyik ilyen kizáró ok az volt, hogy a lejátszott zenékről a listát néhány alkalommal későn adták le). Az akkori döntés miatt az Európai Bizottság kötelességszegési eljárást indított a magyar kormány ellen, az arányosság érvényesítésének elmaradása, és az egyenlő bánásmód megsértése miatt. Ez az ügy még folyamatban van.

A frekvenciára új pályázatot írtak ki, amire eredetileg három vállalkozás jelentkezett, de végül csak a Klubrádió jelentkezése maradt érvényes. Azonban a Médiatanács hiába fogadta be elsőre a pályázatát, végül kizárták a Klubrádiót is, mert gazdasági működését nem tartották megalapozottnak, és a műsorstruktúra összeállításában is találtak alaki hibákat, például volt olyan műsor, aminek ismétlése időben eltért volna az eredetileg tervezett adás hosszától.

A Klubrádió megtámadta a kizárását a bíróságon, de a mostani ítélettel végérvényesen vesztett. (444.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s