h i r d e t é s

Jöhet az új adó: Dugódíjjat vezetne be Tarlós István

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Jöhet az új adó: Dugódíjjat vezetne be Tarlós István

2015. szeptember 18. - 13:57
0 komment

 

Budapesten a dugódíj bevezetése ma már nem kérdés, ez elkerülhetetlen lesz - mondta a főpolgármester a Budapestinfón.

Még a kormány döntésére vár a főváros, de a kerületekkel összeállított terv szerint a Budapestre behajtás joga évente 5 ezer forintba kerülne - lehet, hogy a budapestieknek is. Egy másik változat szerint ezen felül egy szűkebb, belvárosi zónahatár átlépéséért is fizetni kellene egy egyelőre ismeretlen összegű dugódíjat - adja hírül az Origo.

"Joggal nevezhető egy új adónak, én sem örülök neki, de nem tudunk mást tenni" - jelentette be Tarlós István főpolgármester a Budapestinfón a fővárosi dugódíj, illetve Budapest-matrica tervét.


Tarlós István főpolgármester szerint a dugódíj joggal nevezhető új adónak - Fotó: MTI/Soós Lajos

Brüsszel nem engedett

Ugyan a főváros megpróbálta elérni Brüsszelben, hogy az Európai Unió tekintsen el a 4-es metró építéséhez kapcsolódóan az uniós támogatás fejében még az előző városvezetés által vállalt dugódíj bevezetésétől, ám ezek az egyeztetések kudarcba fulladtak, így muszáj bevezetni a dugódíjat - derült ki a főpolgármester szavaiból.

A főpolgármester arra is utalt, hogy a vállalás nem teljesíthető valamiféle egészen kis területre korlátozódó látszatintézkedéssel. "A belföldi kommunikáció sokat elbír, deaz EU-val nem lehet elfogadtatni olyan sületlenségeket, hogy például csak a Veres Pálné utcában legyen dugódíj"- mondta. A dugódíj nem ördögtől való, de csak akkor működik, ha megvannak a feltételei - mondta.

Tarlós István szerint ha nem vezetnék be a dugódíjat, akkorveszélybe kerülhet a 4-es metróra kapott százmilliárd forintos nagyságrendű uniós támogatás.A főpolgármester megjegyezte: az előző városvezetés eredetileg 2013-ra vállalta a dugódíj bevezetését, "örüljünk neki, hogy még nem szankcionálták."


Kétféle modell van a tervekben: az egyszer fizetős és a kétszer fizetős - Fotó: MTI/Soós Lajos

Kétféle változat is lehet

A terveket a fővárosi kerületekkel történt egyeztetés, az ott elhangzott javaslatok alapján a főváros állatotta össze, és küldi meg a kormánynak. A tervezetben kétféle fizetési modellt is vázolnak az előterjesztők. Az egyik csak egy Budapest-matrica bevezetéséről szól: a közigazgatási határ átlépésére jogosító matrica a kormány által év elejétől beveztett megyematricákhoz hasonlítana.

Ötezer forintba kerülne az éves matrica, illetve lenne 450-500 forintos havi matrica is a tervek szerint. Az mégnem eldöntött, hogy a budapesti lakosoknak is fizetni kellen-e a matricáért,de ez esetben a csak a beutazóktól beszedhető évi 7-800 millió forint helyett 2-2,5 milliárd forint bevétel is befolyhatna, amit a főváros a közösségi közlekedés finanszírozására fordítana - mondta a főpolgármester.

Jöhet egy kisebb zóna is

A másik változat ötvözi a Budapest-matrica és a dugódíj ötletét. Vagyis egyszer a Budapestre a közigazgatási határon át történő belépésért is fizetni kellene az autósoknak,aztán külön azért is pénzt kérnének, hogy a szűkebb vagy tágabb belvárosba is behajtsanak.Ez a Hungária körgyűrűnél kisebb zóna lenne Tarlós István szerint.

Itt is különbséget lehet akár tenni budapestiek és nem budapestiek között, de akár mindenkire is vonatkozhat a kettős fizetés. A főpolgármester a bevezetés határidejéről nem nyilatkozott, de azt mondta: Brüsszel világossá tette, hogy legkésőbb 2016 év végéig teljesítenie kell Budapestnek a vállalását. A fizetős zóna a budai oldalon kisebb lenne, mint a pestin - hangzott el.

 

origo.hu (Címlap: A dugódíj elkerülhetetlen, a megvalósítás módja még kérdéses - Fotó: MTI / Beliczay László)


 

Kommentek

h i r d e t é s