h i r d e t é s

Jól húz még a magyar gazdaság motorja

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Jól húz még a magyar gazdaság motorja

2016. január 08. - 10:19
0 komment

Tavaly novemberben az ipari termelés volumene 9,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az előző hónaphoz viszonyítva 1,4 százalékkal csökkent az ipari kibocsátás a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított adat szerint - jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.

Fotó: orientpress.hu

A munkanaphatástól megtisztított index 7,0 százalékos növekedést jelez éves összevetésben - írja az origo.hu

A havi adat már ötödszörre mutat kis visszaesést, februárban az előző hónaphoz képest 0,9, májusban 0,1, júliusban 0,5, augusztusban pedig 1,8 százalékkal csökkent a termelés az előző hónaphoz viszonyítva.

A feldolgozóipar termelése is nőtt

2015-ben három hónapban mért 10 százaléknál nagyobb éves növekedést a KSH: a márciusi 11,4 és a júniusi 10,9 százalék után októberben 10,1 százalékos volt az ipari termelés bővülése. Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor elmondta: az ipari termelés továbbra is nő,a havi összevetésű visszaesés oka az autó- és az elektronikai ipari exportban az előző hónap kiugró növekedés volt.

A bővülésben továbbra is leginkább a járműgyártás és az elektronikai cikkek gyártása volt a meghatározó, de a többi feldolgozóipari ágazatban is nőtt a termelés. A termelés az év első 11 hónapjában 7,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét.

 

origo.hu