fbpx Jönnek az okostelefonos cyberszatírok | CIVILHETES

h i r d e t é s

Jönnek az okostelefonos cyberszatírok

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Jönnek az okostelefonos cyberszatírok

2015. augusztus 16. - 17:22
0 komment

 

Új, aggasztó jelenség ütötte fel a fejét – szerencsére egyelőre csak a londoni metrón.

Egy nő váratlanul kapott a telefonjára egy fotót egy ismeretlen férfi péniszéről. Az elkövető valamelyik utastársa volt, aki a telefonja egyik funkcióját használta ki - írja az nlcafe.

A BBC értesülései szerint a 34 éves Lorraine Crighton-Smith az egyik dél-londoni metrójáraton utazott, amikor a telefonja kijelzőjén minden átmenet nélkül megjelent egy ismeretlen férfi pénisze. A nő majdnem elejtette a készüléket a meglepetéstől.

Az esethez az Apple készülékeken használható AirDrop funkciót használta a támadó, ezzel ugyanis az iPhone-tulajdonosok vezeték nélkül oszthatnak meg fotókat egymás között.

„Be volt kapcsolva az AirDrop, mert korábban fotókat küldtem egy iPhone-os ismerősömnek – magyarázta a nő a BBC-nek adott nyilatkozatában. – Ezután egyszer csak megjelent a képernyőn egy pénisz, ettől kisebb sokkot kaptam. Természetesen elutasítottam a fogadást, de ezután rögtön megjelent egy másik kép, amiből tudtam, hogy olyasvalaki küldözgeti, aki ott ül a metrón. Zaklatásként éltem meg a dolgot, mivel ezt a nagyon kellemetlen látványt rám erőltették.” A 34 éves nő jelentette az esetet a brit közlekedési rendőrségnek (British Transport Police – BTP). 

Így védekezz cyberszatírok ellen

Az Apple AirDrop funkciójának beállításainál a felhasználó eldöntheti, kitől szeretne ilyen módon tartalmat kapni. Ha a „mindenki” opció van beállítva, akár idegenek is észlelhetik a fogadásra kész készüléket. Az alapbeállítás egyébként a „Contacts only”, vagyis csak olyanok kapcsolódhatnak a készülékünkhöz, akiknek a neve és a száma benne van a telefonkönyvünkben.

Jönnek az okostelefonos cyber-szatírok

A BTP a bejelentés után kampányt indított, hogy a hasonló esetek elszenvedői jelentsék a rendőrségnek az incidenseket. A rendőrség vizsgálódik Crighton-Smith ügyében is, a felderítést azonban nehezíti a tény, hogy a nő elutasította a képek fogadását, jelenleg nincs digitális bizonyíték a kezükben. Gill Murray, a BTP munkatársa elmondta, ez a fajta zaklatási forma teljesen új, korábban még nem találkoztak vele.

Ken Munro, a Pentest Partners cyber-biztonsági cég tanácsadója szerint az lenne a biztonságos megoldás, ha az Apple készülékek 10 perc nyugalmi állapot után automatikusan visszaállítanák az AirDrop küldési beállításait, hogy az idő letelte után ismét csak az ismerősöktől fogadhasson tartalmakat a telefon.

 

nlcafe.hu (Címlap: A tettes a Bluetooth hatósugarában bárhol lehet – fotó: Tumblr.com)

Posted by SEJT on 2015. augusztus 16.

 

h i r d e t é s