h i r d e t é s

Júliustól hatalmas változás jön a készpénzfelvételnél

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Júliustól hatalmas változás jön a készpénzfelvételnél

2023. május 26. - 11:14

Összesen már 190 ezer forint értékben juthatunk díjmentesen készpénzhez egy törvénymódosításnak köszöszönhetően.

Tavaly decemberben fogadta el az Országgyűlés a pénzügyi szektort érintő javaslatcsomag módosítását, amelynek értelmében havonta két alkalommal, összesen legfeljebb negyvenezer forint értékben díjmentesen lehet készpénzt átvenni kártyás fizetés esetén kereskedőktől, hasonlóan a havi kétszeri, összesen 150 ezer forintos keretösszegű, ingyenes, bankautomatából történő készpénzfelvételhez.

Az úgynevezett cash-back szolgáltatás lényege, hogy a szolgáltatás nyújtását vállaló üzletek, kereskedők készpénzfelvételi lehetőséget biztosítanak azoknak az ügyfeleiknek, akik kártyával vásárolnak náluk. A változás nagy segítséget jelenthet sokak számára, hiszen azok is könnyebben készpénzhez juthatnak, akiknek a közelében nem található bankautomata. 

A törvénymódosítás 2023. július 1-jén lép hatályba.

Magyarországon jelenleg csak a Penny boltjaiban érhető el a szolgáltatás, amelynek bevezetése ugyan nem kötelező erejű, de az áruházaknak számára is előnyökkel járhat, tekintve, hogy bevonzhatja a vásárlókat, és mivel vásárláshoz kötött, nagyobb forgalmat generálhat.

Portfolio úgy tudja, a hazai kibocsátású kártyák már mind képesek lennének támogatni a bolti pénzfelvételt, ám a kereskedőknek a kasszarendszert fejleszteniük kell, a bankoknak az elfogadói és a kibocsátói oldalon is rendszerfejlesztéseket kell végrehajtaniuk, hogy új cashback szolgáltatók léphessenek be a piacra. (Startlap)