h i r d e t é s

Kalapács alatt a "szellempláza"

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Kalapács alatt a "szellempláza"

2015. november 13. - 12:52
0 komment

 

A tíz éve lakberendezési áruházként nyitott Material Centert 3,7 milliárd forintért próbálja eladni a tulajdonos cég felszámolója. A Material Kft. tízmilliárdos tartozással tavaly októberben került felszámolás alá. A Napi.hu információi szerint ismét bútorplázaként működtetnék az épületet.

Fotó: Europress / Napi.hu

Újra megkísérli felszámolója eladni a ma már "szellemplázaként" is emlegetett, a Róbert Károly körút és Üteg utca sarkán álló Material Centert; az 5,15 milliárd forint becsértéken nyilvántartott irodaházért és bevásárlóközpontért ezúttal 3,68 milliárd forintot kérnek - írja a napi.hu. Az irányár februárban még a becsérték összegével megegyező volt, azóta többszöri meghirdetés után csökkent 3,68 milliárdra. Pályázatot benyújtani kizárólag a - felszámolás alatt lévő gazdasági szervezetek vagyontárgyainak értékesítésére létrehozott - Elektronikus Értékesítési Rendszeren keresztül lehet, az ajánlati határidő november 16-án délben jár le.

Az ingatlan iránt többen is érdeklődtek, érvényes pályázat azonban az előző meghirdetésen nem érkezett, egy pályázó ugyan volt, de az ajánlata adminisztrációs hiba miatt érvénytelen volt - tudtuk meg a felszámoló B&B Kft.-től. Az új pályázatról a még nyitva álló határidőre hivatkozva nem kívántak nyilatkozni, ugyanakkor elképzelhetőnek tartják, hogy a korábbi jelentkező ismét pályázik.

Jövőre újranyithat a pláza

Ingatlanpiaci információink szerint is többen érdeklődnek az épület iránt, de messze van még a megegyezés, a tárgyalások az elején tartanak. A hírek szerint továbbra is bútorplázát működtetnének az egykor Material Center nevet viselő épületben. A piacon biztosak benne, hogy legkésőbb jövőre meglesz az új tulajdonos, a ház paraméterei - elhelyezkedése, kialakítása, parkolók száma - ugyanis kiválóak - fogalmaztak kérdésünkre a szakértők.

A banknak vételi joga van

A 2005-ben épült és 2006-ban megnyílt Material Center fejlesztésének fő finanszírozójaként a CIB Banknak vételi joga és elővásárlási joga is van. A banknak keretbiztosítéki jelzálogjoga van 30 millió euró erejéig (jelenlegi árfolyamon több mint 9 milliárd forint), valamint 800 millió forint és járulékai erejéig. A megvalósításhoz a bank 7,3 milliárd forint értékű (euró alapú) beruházási hitel nyújtott.

A Material Center tulajdonosa a 2014 októbere óta felszámolás alatt lévő Material Építő és Design Center Kft., amelynek tevékenységet záró mérlegéből kiderül, hogy az összes tartozása akkor közel tízmilliárd forint volt. Ebből a hosszú lejáratú kötelezettsége (a CIB felé, valamint a tulajdonostól kapott hitel és egyéb kölcsön értéke) 9 milliárd forint, míg a rövid lejárata kötelezettségei között több mint félmilliárd volt a hiteltartozás, 173 millió a belföldi szállítói, 107 millió a NAV felé fennálló és 86 millió a helyi adó tartozása. (Az adóhatóság és a XIII. kerület is végrehajtást indított a cég ellen.)

Nem találták meg a rést a piacon

Az üzletház lakberendezési áruházként nyitott 2006-ban, majd a bérlemény tulajdonosa 2009 után konferencia, iroda, sport és egészségügyi szolgáltatásoknak is helyet biztosított. A meglehetősen alacsony kihasználtságú létesítménybe később ruházati üzletházként kívántak új életet lehelni: 2012 első felében ötven üzlettel az első belvárosi outlet centerként nyitott volna újra - ám a tervből nem lett semmi (a hírek szerint más plázák közelsége és a divatmárkák készletezési politikája - azaz nem maradt volna elegendő outletben értékesítendő áru - nem kedvezett a ruházati üzlet nyitásának). A CBRE kiskereskedelmi divíziójának vezetője 2013 novemberében pedig már arról nyilatkozott a Napi.hu-nak, hogy egy nemzetközi bútor- és lakberendezési cikkeket forgalmazó céggel tárgyalnak a Material Center szabad területeinek hasznosításáról, az akkori elképzelés szerint a nyitásra legkorábban 2014 őszén került volna sor. Ez a terv sem valósult meg, a hitelezők a tulajdonos cég felszámolását kezdeményezték, amely 2014. október 8-án el is indult.

Material Kft. f.a.-adatok (millió forint)
  2012 2013 2014. okt. 7-ig
Nettó árbevétel 329,1 150,8 73,9
Adózott eredmény 236,5 -2,9 -239,4
Eszközök összesen 9 408,8 9 294,8 7 103,0
Saját tőke -148,5 -535,1 -2 857,0
Kötelezettségek 8 944,9 9 554,3 9 960,1
Forrás: Céginfo.hu

A cégadatok szerint a Material Kft. tulajdonosa egy cipruson bejegyzett cég, a Formentera Trading Ltd. A beruházásról ugyanakkor tudható, hogy az ingatlan fejlesztője az izraeli hátterűMetropolitan Építő Kft. volt.

Jelenleg csak három bérlőjük van

A Material Center kihasználtsága jelenleg is alacsony, a mínusz 3. parkoló szinten gokart pályát üzemeltet a G-Kart Team Sportegyesület, az 5. szinten sportközpontot a Fitness Factory Management Kft., a Saxon Kft. pedig az 1. szinten egy 120 négyzetméteres irodát bérel.

A pályázati kiírásból kiderül, hogy az eladásra váró pláza

  • telekének területe 4351 négyzetméter,
  • a nettó hasznos szintenként összesített alapterülete 19 231 négyzetméter,
  • a szintek száma: földszint felett 7, alatta 3 szint,
  • gépkocsi parkoló a földszint alatt 354 darab van,
  • az épületben 6 személy lift (köztük panoráma liftek), 2 teher liftet, 8 mozgólépcső működtethető.

 

napi.hu


 

h i r d e t é s