h i r d e t é s

Kampánygödör Esztergom belvárosában

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Kampánygödör Esztergom belvárosában

2019. augusztus 27. - 07:32

 

A választási kampányok az esetek többségében végtelenül egyszerűek, ugyanakkor végtelenül hangzatosak is. A választópolgárok a mesterkéltségből szinte semmit nem vesznek észre.

A kampány gödör 2019. augusztus 26-án Esztergom belvárosában

Esztergomban sincs ez másképp, hiszen a Fidesz itt is olyan dolgokkal kampányol, amelyek bőven egy önkormányzat kötelezően ellátandó feladatai közé tartoznak. Ezeket tromfolják meg egy óriási ígérettel, amely a kormánypárti szavazóknak és néhány bizonytalannak reményt és hitet adnak.

Jelen esetben ez a nagy ígéret nem más, mint Völner Pál korábbi ígérete újracsomagolva, plusz megdobva még pár virtuális 1000 millió forinttal. Kész is van az esztergomi Fidesz polgármesterjelöltjének 17 milliárd forintos ígérete.

Ezzel szemben az ellenzék meglehetősen bajban van. Ígéretekkel kampányolni az ellenzéki oldalon nem lehet, ennek nagyon egyszerű oka van. Az ellenzéki szavazók, szemben a kormánypárti többséget biztosító választópolgárokkal, nem a kormánymédiát fogyasztják és tetszik, nem tetszik, még gondolkoznak is. Márpedig egy véleménnyel rendelkező, az agyát nem pusztán létfenntartásra választópolgárt ígéretekkel megvezetni nem lehet. Éppen ezért kreatív emberek nagyon sokat gondolkoznak azon, hogy milyen választási program lehet az, amivel a nem kormánypárti szavazópolgárok elé lehet és szabad állni.

Nem feltétlenül az okozza a nehézséget, hogy ki kell találni olyan dolgokat, amelyek a városban élő emberek életminőségét javítják vagy a köz hasznára válhatnak, hanem a kommunikáció és az üzenetek eljuttatása az emberekhez. Miért? Azt, mert a Fideszben is emberek vannak, nem is buták és alig várják az ellenzéki ötleteket, hogy „Schmittelhessék” és beépíthessék a saját kampányukba, a saját programjukba.

Addig, amíg ez nem történik meg, az esetek többségében közhelyeket puffogtatnak és mindig megtalálják a módját annak a kommunikációjukban, hogy az ellenzékieket hiteltelennek vagy valamiféle csodabogárnak állítsák be, mint akiknek pusztán annyi közük van a „politikához” és a képviseleti demokráciához, mint egy kisnyugdíjasnak a wellness-hétvégéhez.

Ezek okán a Hernádi kampány is a kötelezően ellátandó feladatokra épít, például:

  • kátyúfigyelési rendszer bevezetésére,
  • járdafelújítási program,
  • klímastratégia,
  • éveként egy óvoda, bölcsőde vagy iskola felújítása,
  • polgármester, alpolgármesterek jutalmazásának megszűntetése,
  • fásítás,
  • illegális hulladékkal szembeni fellépés,
  • család- és szabadidős programok fejlesztése,
  • belvárosi homlokzatok felújítása,

lényegében ez a Fidesz ”csupaigenes”  esztergomi konzultációja. Ha pedig válaszként az ellenzék elkezdi sorolni azokat a tényként fennálló problémákat, amelyek kimaradtak a 9 pontból, borítékolható, hogy a Fidesz felszippantja a programot és mire felocsúdnak a polgárok, már a Fidesz harsogja az ellenzéki ötletek.

És, hogy mennyire a kampány alá rendeli Esztergomot a Fidesz? Nagyon jó példa erre annak a csőtörésnek a kezelése, amely viszonylag hosszú ideje megbénítja a belváros közlekedését.

Lett egy csőrepedés a Kossuth Lajos utca és a Lőrinc utca sarkán, amelyet a forgalom irányítása és szervezése nélkül elhárítottak. Gondoljanak bele, ha a gödör mélyén lenne még probléma, akkor munkások és munkagépek dolgoznának a területen. De a munkások és a gépek napokkal korábban levonultak. Az gödröt pedig nem temetik, hanem átmeneti jelleggel kitábláztak terelő utat, feláldozva a kanyarodósávot és még arra sem vették a fáradtságot, hogy átprogramozzák a közlekedési lámpákat. Ezzel mesterségesen rontottak tovább az amúgy is kaotikus belvárosi közlekedésen. Ennek eredményeként káoszt okoztak, problémát, amit meg kell oldani.

Bízom benne, hogy a kampány göndörré avanzsált csőrepedés nyomainak eltűntetésével nem várják meg az iskolakezdést. Néhány fotó a gödör betemetéséről és a főút kijavításáról elég lehet a városi újságba. És, ha még a munkálatokat megtekintő, fideszes polgármester jelöltről is bekerül egy kép az újságba, teljes lehet a siker, hiszen ez a fiatalember tett a városért és megoldotta a problémát. Újra rend van a belvárosban! Lényegében nem történik semmi új, csak a káosz után sikeresen visszarendezik olyanra a területet, amilyen volt.

Nem bonyolult dolog ez.


 

h i r d e t é s