h i r d e t é s

Kánikulával indul az ősz

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Kánikulával indul az ősz

2019. szeptember 01. - 06:01

 

A meteorológiai ősz első napján is folytatódik a száraz, meleg idő. 

CIVILHETES olvasói fotó

Délelőtt sok napsütésre van kilátás kevés felhővel. Délután folytatódik a napos, száraz idő, legfeljebb északkeleten alakulhat ki zivatar. Mérsékelt lesz a déli szél.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 29, 34 fok között alakul. - írja az Időjárás.hu

Hétfőn délelőtt a napos időszakok mellett közepesen vagy gyengén felhős lesz az ég, csapadékra még nem kel készülni. Délután egy közelgő hidegfront hatására a Dunántúlon megnövekszik a felhőzet és szórványosan kialakulhat záporeső, zivatar, másutt a napos időszakok lesznek túlsúlyban. Megélénkül a déli szél. Kora délután 30, 35 fok várható.

Orvosmeteorológia

Vasárnap nem érkezik időjárási-front. A meleg idő sokunkat a szabadba csábít, de a leégéssel fokozottan vigyázni kell! - írja a meteoklinika.hu

A délelőtti hirtelen melegedés vérnyomáspanaszokat okoz, az idősek és a krónikus betegek is tapasztalhatnak intenzívebb tüneteket. 

A levegő melegszik, a délutáni időszakban eléri, többfelé meghaladja a hőmérséklet a 30 fokot. Ilyenkor népszerűek a szabadtéri programok, azonban fontos vigyázni: a déli időszakban megfelelő védelem nélkül ne tartózkodjon a tűző napon, mert fennáll a napszúrás és a leégés veszélye. Amennyiben huzamosabb időt tölt a szabadban, mindenképpen gondoskodjon a megfelelő védelemről, használjon fényvédő krémet, a napszúrás ellen pedig viseljen szalmakalapot.  A folyamatos folyadékpótlásról se feledkezzen meg, a kiszáradás elkerülése érdekében óránként fogyasszon el 1-2 pohár szénsavmentes ásványvizet vagy facsart gyümölcslevet. A gyermekekre és az idősebb korosztályra most kiemelten figyelni kell!

A jóidő hátulütője, hogy a pollenszint emelkedik. A parlagfű légköri pollenkoncentrációja országszerte eléri a magas, illetve a nagyon magas szintet. Az allergiásoknak ajánlott kerülni az erdős és rétes területeket.

A közlekedés során a napsütés lehet zavaró, vakító. Fokozott óvatosság javasolt, megnövekedett motoros és kerékpáros forgalomra számítson!

Vezető tünetek a mai napon: migrén, fáradékonyság.  A fent említett gyógymódok csupán tájékoztató jellegűek, különösen, ha még az sem tisztázott, hogy esetünkben milyen időjárási folyamatok okozzák a kellemetlen, nem egyszer súlyos vagy veszélyes következményekkel járó panaszainkat. Ilyen esetben javasoljuk, hogy forduljanak meteogyógyászhoz. Valódi megoldást csak egy meteogyógyászati kivizsgálás adhat, ami alapján ma már hatékony terápiák is rendelkezésre állnak.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s