h i r d e t é s

Karácsony Gergely: "A legnagyobb felelősség a kormányé"

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Karácsony Gergely: "A legnagyobb felelősség a kormányé"

2020. március 23. - 15:35

 

Budapest főpolgármestere szerint 90 napnál hosszabb időre nem kaphat rendkívüli felhatalmazást a kormány.

Karácsony Gergely - Forrás: MTI

A koronavírusnak nincsen nemzetisége, se pártállása. A járvány nem kormánypárti vagy ellenzéki. Mindenkinek van felelőssége a védekezésben és a járvány következményeinek enyhítésében, de a legnagyobb felelősség a kormányé – írja legújabb Facebook-posztjában Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, aki úgy látja, hogy a felelősséghez felhatalmazást is kell adni a kormánynak a cselekvéshez. De rögtön azt is hozzáteszi, hogy ennek a felhatalmazást „megfelelő garanciákkal és korlátokkal kell körül bástyázni.

Budapest vezetője szerint most nem annak van itt az ideje, hogy az egészségügy fejlesztésének elhanyagolásáról beszéljünk, mint ahogy nem lehet túl sokáig mérlegelni, mennyire bízunk a kormányban. Lévén „a kormány van egyedül abban a helyzetben, hogy érdemben cselekedni tudjon. Napokra vagyunk attól, hogy az olaszországihoz hasonló helyzettel szembesüljünk a kórházakban.” 

Az elmúlt napok is bebizonyították, a magyar alkotmányos berendezkedés nincs felkészülve a jelenlegi vészhelyzetre – állítja Karácsony, aki szerint az eddig bevezetett intézkedések némelyike sem állná ki az alkotmányosság próbáját. De úgy gondolja, hogy „helyesen tette a kormány, és helyesen tették az önkormányzatok is, amikor intézkedéseikkel az emberi élet védelmét a törvények betűje elé sorolták”.

A rendkívüli helyzet ugyanis rendkívüli intézkedéseket kíván szerinte, így támogatja, hogy a kormány meghosszabbíthassa a vészhelyzetet, sőt „újabb, akár előre nem is látható rendkívüli intézkedéseket hozzon”. Majd sietve hozzáteszi: garanciák persze kellenek. Ezek közé tartozik, hogy kilencven napnál hosszabb időre nem szólhat a felhatalmazás, csak akkor, ha az Országgyűlés igazolhatóan nem tud összeülni. Másrészt a választási törvényeket, az Országgyűlés működését vagy a sajtó szabadságát nem érintheti a különleges jogrend. (nepszava.hu)


 

h i r d e t é s