h i r d e t é s

Karácsony Gergely: Az EU a saját ellenfeleit támogatja

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Karácsony Gergely: Az EU a saját ellenfeleit támogatja

2020. február 13. - 07:33

 

Az Euronews brüsszeli stúdiójának vendége volt Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, aki a varsói, a pozsonyi és a prágai polgármesterekkel együtt lobbizott közvetlen forrásokért Brüsszelben.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere - Forrás: Euronews

A városvezető több európai polgármesterrel együtt írt levelet az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek azt kérve, hogy különítsenek el közvetlen forrásokat a városoknak az uniós büdzsében, azon belül is a Zöld Fordulat nevű környezetvédelmi alapban.

Karácsony szerint a céljuk kettős: egyrészt szeretnének részt venni a klímaváltozás elleni harcban, másrészt pedig forrásokhoz juttatnák azokat az Európa-párti városokat, amelyek szembe mennek az euroszkeptikus Visegrádi Országok kormányainak politikájával.

A politikus kifejtette, ezekben az országokban kérdéses a jogállamiság és az európai források felhasználása, ami miatt akár fel is függeszthetik számukra az uniós források kifizetéseit.

Hogyha az Európai Unió partnereket talál azokban a városokban, amelyek Európa-pártiak, szembemennek az árral, amilyen egy Európa-ellenes hangulat most az unió keleti végein, akkor fontos szövetségeseket találnak bennünk. Hiszen mi éppen a klímaváltozás elleni küzdelem, a szociális problémák kezelése érdekében szeretnénk forrásokat találni

- mondta Karácsony Gergely.

Ezek szerint tulajdonképpen Önök pénzt kérnek az uniótól ahhoz, hogy Magyarországon Orbán Viktor ellen, vagy Lengyelországban Kaczyński politikája ellen egy ellenpólust hozzanak létre?
"Biztosan lehet így is értelmezni a szándékainkat, de minket nem ez mozgat. Hanem az mozgat minket, hogy adjunk egy rendszerszintű választ egy rendszerszintű problémára. Én abban bízom, hogy az a lobbi, amit végzünk, hogy az Európai Unió célkitűzéseiben, a Green new deal programban a városok közvetlenül forráshoz juthassanak, az valójában nem ellentétes a kormány szándékaival, hiszen ezek többletforrást is jelenthetnek. Hiszen ezen a területen, a klímaváltozás területén sajnos nagyon le vannak maradva a mi városaink.

Nem arra kérjük az Európai Uniót, hogy a mi nemzeten belüli, belpolitikai vitáinkban egyik, vagy a másik oldalra álljanak. De azzal a helyzettel mégiscsak kezdeni kell valamit, hogy vannak kormányok, amelyek blokkolják az Európai Unió döntéseit, konstruktív viták helyett destruktív vitákat folytatnak és vannak városok, amelyek Európa-párti politikát folytatnak és osztoznak a legfontosabb célkiűzésekkel. És az Európai Unió mostani döntéshozatala inkább az ellenfeleket támogatja, mint a potenciális szövetségeseket. Erre valamilyen választ kell adni. És a városok közvetlenül való támogatása egy lehetséges válasz."
Milyen bizonyítékok vannak arra, hogy az Orbán-kormány Magyarországon Budapestet kizárná az európai uniós projektek finanszírozásából a jövőben?

"Ezzel kapcsolatosan félelmeink vannak. Megjelentek olyan sajtóhírek, dokumentumok, amelyek arra utalnak, hogy a kormány centralizálni akarja a források elosztását. És olyan célterületeket jelölnek ki az országon belül, amelyek tulajdonképpen az ellenzéki önkormányzatok felől más régiók felé vinnék el a forrásokat.

De tegyük fel, hogy ezek csak hírek. Tegyük fel, hogy ebből semmi nem igaz. Egy dolgot azonban biztosan tudok mondani: Budapest közvetlenül megválasztott polgármesterével a kormány még nem kezdeményezett semmilyen egyeztetést arról, hogy a következő hétéves ciklusban milyen európai uniós projekteket akar Budapesten, vagy a budapesti régióban megvalósítani."

Euronews


 

h i r d e t é s