h i r d e t é s

Karácsony Gergely Brüsszelben tárgyalt

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Karácsony Gergely Brüsszelben tárgyalt

2022. április 26. - 17:27

A főpolgármester hétfőn városvezetőkkel és szakpolitikusokkal is találkozott, amikor Brüsszelbe utazott, hogy a magyar főváros érdekében közvetlen Európai Uniós támogatásáért lobbizzon.

"Brüsszel környékén." - Forrás: Karácsony Gergely Facebook oldala

Karácsony Gergely főpolgármester Brüsszelben tárgyalt az Európai Bizottság regionális és várospolitikai főigazgatóságának vezetőjével, akinek a hivatala koordinálja az Európai Unió kohéziós támogatásait, amelyből Magyarország is eurómilliárdokra jogosult. Marc Lemaitre, a főigazgatóság vezetője azt mondta, kulcsfontosságú az önkormányzatok bevonása az ilyen forrásokból megvalósuló nemzeti programok kialakításába, és ezt az Európai Bizottság nemcsak a magyar kormánnyal még aláírásra váró megállapodásban fogja rögzíteni, hanem azon túl, az egyes projektek megvalósítása közben is folyamatosan figyelemmel kíséri majd.

Karácsony Gergely a közösségi oldalán arról is beszámolt, hogy Brüsszel nemrég csatlakozott az immár 28 tagú Szabad Városok Szövetségéhez. Philippe Close brüsszeli főpolgármester nagy várakozással tekint a közös munka elé, és a kétoldalú kapcsolatokban, elsősorban kulturális és turisztikai területen szeretne előrelépést elérni.

A főpolgármester találkozott a brüsszeli régió nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkárával is, akivel a többi között a városok hatékonyabb európai finanszírozásáról egyeztettek. Pascal Smet Brüsszel támogatásáról biztosította Budapest törekvéseit, és elmondta, a belga városok és régiók nagyfokú autonómiát élveznek a központi fejlesztési források felhasználásában. Karácsony Gergely vázolta forgalomcsökkentéssel, városi mobilitással kapcsolatos terveit is, amelyhez kollégája felajánlotta Brüsszel elmúlt évtizedben felhalmozott tapasztalatait is.

Karácsony Gergely kiemelte, hogy Magyarországnak szüksége van az uniós forrásokra, mert az áremelkedéssel járó gazdasági válságból csak az európai támogatások segítségével lehet kilábalni. Hozzátette: ehhez a magyar kormánynak a jogállami normákat be kell tartania az EU-nak pedig az önkormányzatok szerepét érdemes erősítenie. (Infostart)