h i r d e t é s

Karácsony Gergely levelet írt Orbán Viktornak

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Karácsony Gergely levelet írt Orbán Viktornak

2021. február 10. - 15:58

 

Arra szólította fel a főpolgármester a miniszterelnököt, hogy kezdjen egyeztetést a koronavírus-járvány okozta károk felszámolását célzó uniós helyreállítási alap felhasználásáról minden önkormányzati szövetséggel, és e nélkül ne nyújtson be programokat Brüsszelben. 

Forrás: Karácsony Gergely / Facebook

A főpolgármester szerdán a Facebook-oldalán közzétett levélben kiemelte, az önkormányzatok készen állnak az egyeztetésre, a partnerségre és az együttműködésre, hogy az uniós segítség azokat szolgálja, akiknek szánták: a magyar embereket és a magyar vállalkozásokat.

Az önkormányzatok bevonása a helyreállítási alap forrásainak felhasználásába az Európai Parlament (EP) által előírt kötelezettségen túl azért szükséges, mert az EU által elfogadott célok elérése - mint például a digitalizáció, a zöld fejlesztések, a klímavédelem - jelentős részben a településeken valósíthatók meg. A településeket érintő problémákat, a helyben élő emberek gondjait pedig az önkormányzatok ismerik a legjobban, a válságkezelésben megkerülhetetlen a szerepük - vélekedett.

Karácsony Gergely elengedhetetlennek tartja, hogy a kormány változtasson az európai források felhasználásával kapcsolatos eddigi gyakorlatán. Azt írta: "az elmúlt 10 év politikája miatt ugyanis Magyarország az Európai Csalás Elleni Hivatal szégyenlistájának élére került." Továbbá változást indokol véleménye szerint az is, hogy a magyar költségvetés gazdaságvédelemre szánt forrásainak jelentős részét olyan célokra költötték, amelyeknek sem a gazdaság védelméhez, sem a munkahelyek megőrzéséhez nem volt köze.

A főpolgármester szerint a változás, az új politika alapja a partnerség és a bevonás. Ez már nem lehetőség, hanem kötelesség, az EP ugyanis úgy hagyta jóvá a helyreállítási alap felhasználásáról szóló megállapodást, hogy a tagállami kormányokat előzetes konzultációra, konkrétan az önkormányzatokkal folytatott egyeztetésre kötelezte - tette hozzá.

A levélben megállapította, hogy a helyreállítási alap forrásainak felhasználásáról a kormány eddig csak "vázlatos, inkább lózungszerű dokumentumokat tárt a magyar nyilvánosság elé, miközben Brüsszelben minden érdemi előzetes konzultáció nélkül kezdett egyeztetéseket."

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára azt állította, hogy 15 ezer szakemberrel egyeztettek, és önkormányzati szövetségeket is felkértek a véleményezésre. Ezeknek az egyeztetéseknek sehol nincs nyoma, az ország három legnagyobb önkormányzati szövetsége és több, a napokban megkérdezett polgármester semmiféle egyeztetési szándékról nem tud - írta a főpolgármester, aki ezért arra kéri Orbán Viktort, hogy hozza nyilvánosságra tételesen, kikkel, mely szervezetekkel, mely önkormányzati szövetségekkel, mikor és milyen eredménnyel folytattak egyeztetést.

"Szeretném hinni, hogy a kormány nem követte el ismét azt a hibát, hogy a helyreállítási támogatásokról megint csak politikai alapon, kizárólag kormánypárti polgármesterekkel folytatott egyeztetéseket, mert ez azt a látszatot erősítené, mintha a kormány első- és másodrangú polgárokra, első- és másodrangú településekre osztaná fel az országot, ami nyilvánvalóan megengedhetetlen lenne" - olvasható a levélben. (Infostart)


 

Kommentek

h i r d e t é s