h i r d e t é s

Karácsony Gergely megnyerte a Tiborcz-adó ügyét

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Karácsony Gergely megnyerte a Tiborcz-adó ügyét

2022. május 11. - 14:37

Sem fizetnie nem kell, sem bocsánatot nem kell kérnie Karácsony Gergelynek, a főváros főpolgármesterének, a Kúria ugyanis megvizsgálta a másodfokú ítélet ellen benyújtott fellebbezést, és azt indokoltnak találták – beszélt a Kúria határozatáról a Telexnek Karácsony jogi képviselője, Schiffer András.

Karácsony Gergely és Schiffer András - Forrás: Schiffer András Facebook oldala

Teljes győzelem! A Kúria mai, felülvizsgálati ítéletében a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletének felülvizsgálati kérelemmel érintett részét megváltoztatta, a Tiborcz István felperes keresetét teljes egészében elutasító első fokú ítéletet helyben hagyta - írta Facebook-oldalán Schiffer András.

Szerinte az ítélet lényege: Karácsony Gergely a közügyben, választási kampány során, egy közszereplő nevéből alkotott "Tiborcz-adó" kifejezés használatával politikai véleményt nyilvánított, és a közszereplőre (jelen esetben a cégein keresztül közpénzhez, közvagyonhoz hozzáférő, a fővárosi ingatlanpiacot befolyásolni képes Tiborcz Istvánra) irányadó fokozott tűrési kötelezettség, ahogyan a becsületvédelem, pontosan ugyanúgy a névviselési jog kapcsán is fennáll.

"Vége, a Kúria is nekem adott igazat, megnyertem a pert Tiborcz Istvánnal szemben. Tiborcz István olyan elképesztő méretű vagyont szerzett az elmúlt 12 évben, hogy már pusztán a gazdasági súlya miatt ő egy közszereplő. Egy igazságosan működő országban az lenne a minimum, ha ezek az emberek legalább egy kicsit visszaadnának a közösbe abból, amit az államtól nyertek. Ezért lenne szükség Tiborcz-adóra, aminek a budapesti bevezetéséről - a választási ígéretemhez híven - továbbra sem tettem le. A Kúria döntése nyomán folytatom az egyeztetéseket a kerületekkel és ha a jogszabályok lehetővé teszik, akkor be fogjuk vezetni" - reagált a Kúria döntésére Karácsony Gergely.

A Telex összefoglalója szerint az ügy még 2020 decemberében indult, amikor is az elsőfokú bíróság elutasította Tiborcz István keresetét, amit a személyiségi jogok megsértése miatt nyújtott be Karácsony Gergellyel szemben. Tiborcz azt sérelmezte, hogy a főpolgármester 2019-ben, az önkormányzati választási kampányban Tiborcz-adónak nevezte el azt a javaslatát, amely szerint a fővárosban minden 500 millió forint feletti értékű ingatlan után adót kellene fizetniük az önkormányzat felé a tulajdonosoknak. A per 2020. december 1-jén indult a Fővárosi Törvényszéken.

Első fokon arra jutottak, hogy Karácsony sem a névhasználathoz való jogot, sem Tiborcz becsületét és jó hírnevét nem sértette meg azzal, hogy javaslatát Tiborcz-adónak nevezte el. Másodfokon azonban nem dobták vissza Tiborcz keresetét, az eredmény nagyjából döntetlen lett. Ezután kérték meg Schifferék az ítélet végrehajtásának halasztását, és benyújtották a fellebbezést, aminek a Kúria helyt is adott - írta a Telex. (444.hu)