h i r d e t é s

Karácsony: itt valami nagyon nem stimmel

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Karácsony: itt valami nagyon nem stimmel

2020. május 09. - 07:30

 

A fővárosra vonatkozó, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos adatok nyilvánosságra hozatalát kérte a kormánytól Karácsony Gergely főpolgármester.

Fotó: Facebook/Karácsony Gergely

Facebook-bejegyzésében azt írja, Orbán Viktorral egyetért abban, hogy a város újranyitása csak fokozatosan és óvatosan történhet. És ha a miniszterelnök zakóját rángatják a tudósok, akkor ezek szerint folyik tudományos elemzés.

Ezt remélve kértem tegnap, hogy a kormány küldje meg és/vagy hozza nyilvánosságra a Budapestre vonatkozó adatokat. Ezeket az adatokat eddig nem ismerhette senki a kormányon kívül. Pedig nagy szükség lenne rájuk. Mert, azt hiszem, itt valami nagyon nem stimmel

- fogalmazott Budapest főpolgármestere.

Azt írja, a kormány közlései szerint ugyanis az elmúlt két napban nagyságrendekkel több koronavírus-tesztet végeztek, mint bármikor korábban. A tisztifőorvos tájékoztatása szerint a járóbeteg-ellátás újraindítása miatt indult el a tömeges tesztelés. A regisztrált esetek száma azonban szinte egyáltalán nem nőtt. Merkely Béla professzort idézve Karácsony Gergely azt is hozzátette,  azért fontos a napokban beindult országos reprezentatív tesztelés, mert a betegségszám-megugrásokat eddig mindig az úgynevezett nozokomiális, vagyis intézeti megbetegedések okozták, ami nem ad pontos képet az ország járványügyi helyzetéről.

Karácsony Gergely az adatokból arra következtet, hogy a lakosság átfertőződöttsége alacsony szintű lehet.

Tudjuk azt is, hogy a kórházi ellátásban dolgozók átfertőződöttsége viszont brutálisan magas, hiszen az összes fertőzött 15 százalékát ők adják, legutóbb a tatabányai kórházból ismerhettünk meg meglehetősen drámai számokat

- tette hozzá. 

Karácsony szerint óriási felelőtlenség, hogy a kormányhivatal márciusban még megtiltotta és „felesleges költségnek” minősítette a kórházból áthelyezett betegek szűrését.

Arra is rámutat: a kormány megmagyarázhatatlanul nagy arányban küldte haza a kórházakból a betegeket. Hogy miért, arra érdemi válasz azóta sincs. Lehet, hogy ennek a lépésnek köze van a kórházi koronavírus-fertőzésekhez? Hiszen, ha a fertőzöttek 15 százaléka kórházi dolgozó, akkor jó esély van arra, hogy ennél is nagyobb azoknak a száma, akik betegként a kórházban kapták el a fertőzést. Azokban a kórházakban, amelyekben az elmúlt években több száz ember halt meg kórházi fertőzés miatt.

A kormány bizonyára tudja, hogy a megbetegedések mekkora része alakult ki a kórházakban. Remélem, ezt az adatot is megismerhetjük egyszer

- üzente a kormánynak Karácsony Gergely.

propeller.hu


 

h i r d e t é s