h i r d e t é s

Karácsony: Készül a Tiborcz-adó jogszabálya

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Karácsony: Készül a Tiborcz-adó jogszabálya

2019. október 18. - 14:40

 

A főpolgármester arról is beszélt, hogy pénteken küld levelet a miniszterelnöknek. - írja a nepszava.hu.

Forrás: MTI Fotó: Kovács Tamás

Megtámadják a bíróságon a Néprajzi Múzeum építési engedélyét, Tarlós a megbékélés miatt kaphat díszpolgári címet, utálja a Szabadság téri emlékművet, de társadalmi egyeztetést szeretne róla, a Tiborcz-adón pedig már dolgoznak – egyebek között ez derült ki Karácsony Gergely Klubrádiónak adott interjújából.

A főpolgármester közölte: a Tiborcz-adót akkor tudják kivetni, ha a kerületek nem élnek ezzel a lehetőséggel és hozzájárulnak ahhoz, hogy a főváros bevezesse – a kerületek többségében az ellenzék győzött, így már készítik a jogszabály részleteit.

Kitért arra is, hogy szeretne úgy viselkedni, ahogy egy normális főpolgármesternek kell, és ebben benne van, hogy találkozzon a miniszterelnökkel, függetlenül attól, mit gondolnak egymásról. Pénteken hivatalba lép, elküldi a levelet a miniszterelnöknek.

Karácsony beszélt arról is, hogy kezdeményezi, hogy Tarlós Istvánt is válasszák Budapest díszpolgárává. A főpolgármester úgy véli: mindent abból a perspektívából kell nézni, hogy ez a város a közös otthonunk.

Karácsonyék júniusban, a "Tiborcz-adó" bejelentésekor Tiborczék kapujára drótoztak egy csekket Fotó: botost/444.hu

Jövőre, amikor a díszpolgári címekről dönthet a közgyűlés, harminc éves lesz az önkormányzati rendszer. Új politikára van szükség és az elmúlt kilenc évben a kormány nagyon sokat elvett a budapestiek szabadságából. De kicsit nagyobb léptékben nézve meg kell becsülni ezt a 30 évet, noha nem gondolja, hogy elődei minden szempontból tökéletes munkát végeztek volna (erre amúgy senki se lenne képes). De ne akarjunk kiradírozni valakit a történelemkönyvből, ha egy vagy két évtizedig a város vezetője volt – mondta az ellenzéki politikus. Most, hogy ilyen nagy felhatalmazást kapott, a választók több mint 50 százaléka mögötte áll, Karácsony úgy érzi, itt az ideje a béketeremtésnek, az indulatok csitításának.
  
A Liget projektnél az Index csütörtöki cikke szerint nagyon sok mindent nem lehet tenni, mert az állam kivette a döntést a kerület és a főváros kezéből. Karácsony úgy véli, alapvetően elhibázott a projekt, a park természetközeli jellegét kellene megerősíteni. A zuglói önkormányzat most kapta meg az egyik függő hatályú határozatot egy épület építési engedélyéről, amit megtámadnak a bíróságon; úgy tudja, a Néprajzi Múzeumnak nincs engedélye. Az építési szabályzatot úgy módosítják az első ülésen, hogy új épület ne épülhessen a Városligetben.

nepszava.hu


 

h i r d e t é s