h i r d e t é s

Karácsony után szigorítanak a korlátozásokon Ausztriában

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Karácsony után szigorítanak a korlátozásokon Ausztriában

2020. december 19. - 06:31

December 26 után 24 óráig teljes kijárási tilalom lesz érvényben, és a január közepén induló tömeges tesztelésig nagyon szigorú korlátozásokat vezetnek be.

A kép illusztráció! - Forrás: TeleTrader.com

December 26-tól szigorítja a kijárási korlátozásokat az osztrák kormány, ezt jelentette be pénteken Sebastian Kurz kancellár. Karácsony másnapjától január közepéig zárva tartanak majd a nem esszenciális üzletek, éttermek, szállodák, nem lesznek kulturális- és sportesemények és csak online lesz tanítás. Sebastian Kurz azt mondta, "az a nagy kérésem mindenkitől, hogy december 26. után ne találkozzon senkivel."

Karácsony másnapjától indul az a három szakaszos terv, amelynek a végére a kormány reményei szerint normálisan helyre állhat az élet Ausztriában. Az első szakasz a december 26-tól tartó szigor, ez január közepéig, nagyjából január 18-ig tart majd, addigra lezajlik majd egy újabb körös tömeges tesztelés. Akinek negatív lesz a tesztje, az onnantól szabadabban mozoghat majd, a diákok is újra járhatnak majd iskolába. Akik viszont nem akarnak részt venni a tömeges tesztelésben, azoknak a kijárási korlátozások egy héttel tovább tartanak majd, és azután is csak FFP2-es maszkkal mehetnek majd ki az utcára vagy vásárolni. 

A második szakasz alatt, vagyis január második felétől már újra nyithatnak az éttermek, szállodák, kulturális helyszínek, de ellenőrizni kell majd a vendégek teszteredményeit, a rendőrök pedig bármikor bárkit bárhol ellenőrizhetnek.

tanítóknak, tanároknak, fodrászoknak, bolti eladóknak és építőmunkásoknak kötelező tesztelést vezetnek be. 

A kormány célja az, hogy a fertőzések hát napos mozgóátlaga 100 ezer főnként 100 alá essen, jelenleg ez 205 főnél jár. Ausztriában pénteken a koronavírus okozta halálesetek száma átlépte az 5000-et, egy nap alatt 145 ember halt bele a fertőzésbe. Pénteken összesen 2058 fertőzöttről tudtak az osztrák hatóságok. (444.hu)