h i r d e t é s

Karácsonyfák a nagyvilágból

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Karácsonyfák a nagyvilágból

2019. december 25. - 08:44

 

Több ezer éve karácsonykor a pogányok a fény diadalát ünnepelték a halál és a sötétség felett. Decemberben december 24-re a világ minden táján karácsonyfát állítanak, a színes fények és az ünnepi hangulat nem mindenhol jelentenek békességet, van, ahol hetek, hónapok óta tartó tiltakozáshullám van, halálos áldozatokkal, míg a Föld számos pontján karácsonykor is a Földért és az éghajlatért aggódnak. Válogatásunkba ezért nemcsak káprázatos karácsonyfák kerültek be.

Forrás: Euronews

Műanyagpalackból készített karácsonyfa

Eldobott műanyag vizespalackokból készítettek ünnepi fát a Libanon északi részén fekvő Csekkában. A 130 ezer polietilén-tereftalát (PET) palack felhasználásával megépített karácsonyfával a környezettudatosságra és a műanyag-újrahasznosítás fontosságára hívják fel a figyelmet.


MTI/EPA/Vael HamzehVael Hamzeh

Karácsony Cipruson

Kivilágított óriás pitypangra emlékeztető karácsonyfa Nicosiában.


AP Photos / Petros Karadjias

Karácsony Prágában


Karácsony CsehországbanMTI/EPA/Martin Pisek

Karácsony Brüsszelben

Feldíszített karácsonyfa a Grand Place-on. A háttérben az ünnepi díszkivilágításban pompázó városháza.


Karácsony BelgiumbanMTI/EPA/Julien WarnandJulien Warnand

Demokráciát!

Hongkongban több mint hat hónappal ezelőtt kezdődtek a tüntetések, hatezernél is több embert vettek azóta a rendőrök őrizetbe. December 24-én egy bevásárlóközpontban épp a Csendes éj című karácsonyi dalt énekelték a tiltakozók, mikor lecsaptak rájuk. Az alábbi képen karácsonyi installáció mellett a demonstrálók követelése látható két szóba foglalva (demokráciát most).


AP Photos/Mark Schiefelbein

Ünnep sztrájk idején

A francia fővárosban hetek óta tart a vasutat és a tömegközlekedést érintő sztrájk, ez azonban nem akadályozza meg az embereket a karácsonyi készülődésben. A Galeries Lafayette és mellette lévő Printemps áruház kívül mesés karácsonyi kirakatokkal, installációkkal és animációkkal várja a vásárlókat, belül pedig pazar díszítéssel.


Karácsonyfa a párizsi Galeries Lafayette áruházban - AP Photo / Thibault Camus

Karácsony és tűzijáték

Rio de Janeiróban tűzijátékkal hangolnak az ünnepekre, a képen a Rodrigo de Freitas-lagúna vizén lebeg a karácsonyfa.


Karácsony Brazíliában - AP Photo/Bruna PradoBruna Prado

Cigicsikkek fája

Az egyik legszomorúbb fát a dél-koreai Szöulban állították, azaz ragasztották össze cigicsikkekből. Egy dohányárut forgalmazó cég irodája előtt építette fel a cigifát egy környezetvédő szervezet. Azt szeretnék elérni, hogy tiltsák be a műanyag használatát a cigaretta filter készítésekor, ezzel védve a környezetet a műanyagszennyezéstől.


AP/ South Korea Daily Life

Karácsonyfaerdő a Fehér Házban

Nem aprózták el az ünnepi felkészülést Donald Trump amerikai elnök rezidenciáján, sem kívül, sem belül.


A Fehér Ház hivatalos karácsonyfája a kék teremben Washingtonban - AP Photo/Alex BrandonAlex Brandon

Nemzeti karácsonyfa Washingtonban a háttérben a Fehér Ház - AP Photo/Susan WalshSusan Walsh

Karácsony a Vatikánban


Karácsonyfa a Szent Péter téren, háttérben a bazilika - AP Photos / Gregorio BorgiaGregorio Borgia

Karácsony és gyász

Jézus Krisztus és Szűz Mária szobra karácsonyfával a Tahrir téren Bagdadban. Az iraki főváros karácsonyfája mementóként áll az elmúlt hetek tragikus demonstrációi előtt. Több száz tüntetőt öltek meg, az áldozatok fotóit akasztották a fára, és alatta nem ajándékok, hanem az iraki trikolórral borított koporsók vannak.


Karácsony Irakban - AP

Libanonban is több tüntetéshullám volt az utóbbi pár hónapban. Így kerülhetett egy fotóra az ünnepek jelképe egy gázálarcos rohamrendőrrel.


AP Photos / Hussein MallaHussein Malla

Reptéri fa a legötletesebb

A litván főváros repterén a biztonsági őrök különleges fát állítottak, melybe az utasok "munkája" is benne van: olyan tárgyakat ragasztottak össze, melyeket elkoboznak az ellenőrzés során.


AP Photos / Mindaugas Kulbis

Tükördíszek Athénban

A dísz te magad légy - gondolhatták az alábbi athéni karácsonyfát dekorálók, hatalmas csillag alakú tükördíszeivel mindenki magára lelhet az ünnepekkor.


AP Photos / Petros Giannakouris

Karácsony Betlehemben


AP Photos/Matt Rourke

Bagoly a fán

Bagolydíszek mellett egy kuvik is tanyázott egy Georgia államban élő amerikai család karácsonyfáján. A fenyőt nem sokkal hálaadás után vásárolták meg, és a madár szerencséjére pár nappal később fel is díszítették a fát, és kiderült, hogy egy élő madár bújt meg rajta. Az állatvédők szerint már nagyon le volt gyengülve, ezért nem menekült el, mikor a család kinyitotta az ablakot, hogy hagyja el a fát. Végül megetették az állatot, és kitették egy dobozban a szabadba, ő pedig továbbállt.

AP/Billy NewmanBilly Newman

Karácsony Magyarországon


Karácsonyfa a budapesti Szent István téren, háttérben a Szent István-bazilika - Fotó: MTI/Mónus Márton

Pécsi Adventi Kézműves és Mesevásár - Fotó: MTI / Sóki Tamás

Az ország karácsonyfáját állítják fel daruval tűzoltók az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2019. november 26-án. A mintegy 18-20 méter magas, 70 centiméteres törzsátmérőjű, 6-8 tonnás ezüstfenyőt a veszprémi Rábané Trombitás Irma ajánlotta fel. A karácsonyfa adventtől vízkereszt napjáig díszíti a teret. - Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A kivilágított karácsonyfa az Országház előtt - Fotó: Ország Karácsonyfája

(Euronews)


 

h i r d e t é s