fbpx Karikó Katalin is megszólalt az új variáns kapcsán | CIVILHETES

h i r d e t é s

Karikó Katalin is megszólalt az új variáns kapcsán

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Karikó Katalin is megszólalt az új variáns kapcsán

2021. november 28. - 08:48

 

A kutató szerint nem jelenthető ki, hogy a jelenlegi vakcina nem véd a koronavírus új variánsával szemben.

Karikó Katalin - Forrás: MTI/Rosta Tibor

Omikronnak nevezték el a koronavírus új, dél-afrikai változatát, amelyet az Egészségügyi Világszervezet aggasztónak tart. A vakcinagyártók most azt vizsgálják, az oltás mennyire hatásos a hivatalosan B.1.1.529 megjelöléssel nyilvántartott variánssal szemben.

A Pfizer laboratóriumi vizsgálatokat folytat, az eredmények két hét múlva várhatóak.

Karikó Katalin az ATV-vel azt közölte, ha szükséges, egy esetleges új oltóanyag kifejlesztését az eddigi 100 napról 31 napra tudja csökkenteni a cég.

Nem jelenthető ki, hogy a jelenlegi vakcina nem véd a koronavírus új variánsával szemben – írta a világhírű magyar kutató, a hírvivő RNS (mRNS) nevű technológia egyik kifejlesztője.

Egyelőre azt lehet tudni, hogy az az ember, aki Belgiumba repült és omikron variánst találtak a szervezetében, nem volt beoltva. Az az utas viszont oltott volt, aki Hongkongban karanténba került és pozitív tesztje, de arról nincs jelentés, hogy megbetegedett volna – közölte Karikó Katalin. Hozzátette: azt figyelik, hogy mi történik az oltottakkal, és azokkal, akik nem kaptak oltást.”

A szintén az ATV-nek nyilatkozó Rusvai Miklós úgy gondolja, könnyen lehet, hogy az új mutáció okozza majd a járvány ötödik hullámát. „Ha ez valóban terjedőképesebb, akkor valamikor jövő év elején indíthatja a fertőzési hullámot, tehát elképzelhető, hogy ebben a légzőszervi betegség szezonban, amely szeptembertől április végégig tart, ebben is két járványhullámmal kell majd számolnunk. Ugyanúgy, mint az előzőben” – fogalmazott a víruskutató.

A szakember szerint ha Európában is terjedni kezd az új változat, akkor újabb járványügyi szigorítások lesznek szükségesek. (Infostart)


 

h i r d e t é s