h i r d e t é s

Katarra és Marokkóra is terhelő vallomást tesz a korrupciós botrány kulcsfigurája

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam
a- a+

Katarra és Marokkóra is terhelő vallomást tesz a korrupciós botrány kulcsfigurája

2023. január 19. - 06:17

Katar és Marokkó is részt vett az Európai Parlamentben kirobbant korrupciós botrányban. Ezt Pier Antonio Panzeri ügyvédje mondta az Euronewsnak adott interjúban. 

Pier Antonio Panzeri, a Katargate botrány kulcsfigurája - Forrás: European Union

Panzeri a vesztegetési ügy kulcsfigurája, kedden kötött vádalkut a belga hatóságokkal azért, hogy kedvezményt kapjon a büntetésből. Az ügyvéd, Laurent Kennes riporterünknek azt is elmondta, hogy a vádalku részeként Panzeri családja is kedvezményt kaphat a büntetésből. Korábban mind Katar, mind Marokkó tagadta, hogy illegális eszközökkel próbálták volna befolyásolni az Európai Unió működését. Azt azonban nem árulta el, hogy megnevezett-e újabb EP-képviselőket.

A korrupciós botrány miatt letartóztatott Pier Antonio Panzeri ügyvédje az Euronewsnak megerősítette azt, hogy Katar és Marokkó is érintett a vesztegetési ügyben. A gyanú szerint egy EP-képviselőkből és civil szervezetekből álló hálózat pénzért próbálta befolyásolni az Európai Parlament munkáját. Panzeri kedden kötött vádalkut a belga hatóságokkal, ebben vállalta, hogy bűnösnek vallja magát és feltárja a szervezet működését.

"Panzeri úr ma beismerte azt, hogy aktívan részt vett korrupciós ügyekben Katarral és Marokkóval kapcsolatban. Őt megvesztegették, és ő is lefizetett másokat. Elismerte azt, hogy bűnszervezetet vezetett. Ez nem jelenti azt, hogy ő lett volna az egyetlen vezető. Azt jelenti ez, hogy ő volt az egyik vezetője annak a szervezetnek, amelynek a fő célja emberek megvesztegetése volt" - mondta Laurent Kennes, Antonio Panzeri ügyvédje.

- A felesége és a lánya az Olaszország és Belgium közötti kiadatás ellen fellebbez. Említette ő a feleségét és a lányát? Ők részei ennek az alkunak, vagy sem? - kérdezte az Euronews riportere, Alice Tidey.

"Az igazság kiderítése érdekében arra van szükség, hogy a védencem ne abban legyen érdekelt, hogy önmagát mentse, vagy másokat hamisan vádoljon. Kötelessége elmondani az igazságot mindenkiről és ezért cserébe tudja, milyen büntetésre számíthat, és el is fogadja az egyezségben kikötött büntetést. Fontos számára az, hogy szabadon beszélhessen, és hogy megtudja, mire számíthat. Arra is számít, hogy az együttműködése miatt ez a családjára is érvényes lesz, a feleségére és a lányára, akik bűnügy eljárás alatt állnak Belgiumban. Arra számít, hogy az ügyészség jóindulata rájuk is kiterjed majd."

- Tudható-e az, hogy az ügyészségnek megadott nevek között lesznek-e újabb, az Európai Parlamentben, vagy más intézményekben dolgozó emberek?

"Nem, erről nem beszélhetek. Ezzel megsérteném az Ügyészséggel kötött egyezséget. Ügyfelemnek nem áll érdekében az, hogy nyilvánosságra hozza ezeket az információkat. Most az ő érdekében és az ő beleegyezésével kommunikálunk, de nem hozunk nyilvánosságra olyan elemeket, amiket a bírósággal fog megosztani."

Antonio Panzeri az ügyvéd szerint viszont tisztázza a gyanú alól Maria Arena belga szocialista EP-képviselőt, aki a sajtó szerint szoros kapcsolatban állt a csoporttal, és korábban katari pénzen utazott Dohába, az utat pedig nem jelentette az Európai Parlament felé. A vádalkuról Panzeri ügyvédje azt mondta, egy éves elzárásban állapodtak meg az ügyészségben. Ennek egy részét börtönben, más részét pedig pedig házi őrizetben töltheti majd. Korábban a katari és a marokkói kormány is visszautasította azokat a vádakat, hogy kenőpénzekkel próbálták volna befolyásolni az Európai Unió törvényhozását. (Euronews)

 

Ki kicsoda az Európai Unió eddigi legnagyobb korrupciós botrányában?

Pier Antonio Panzeri, a keresztapa

A bűnszervezet feje az egykori olasz EP-képviselő, Pier Antonio Panzeri volt, aki jelenleg börtönben ül korrupció és pénzmosás gyanújával. Ő hozta létre a Fight Impunity nevű civil szervezetet, ami sok pénzzel és ajándékokkal vet rá EP-képviselőket az Európai Parlament befolyásolására.

Francesco Giorgi, az összekötő

Panzeri jobbkeze az egykori asszisztense, Francesco Giorgi volt. Ő volt Panzeri összekötője és tolmácsa, hiszen Panzeri csak olaszul tudott. A vallomása szerint 2018 óta dolgoztak közösen Katarnak. Giorgi is börtönben van. 

Eva Kaili, a hercegnő

Giorgi élettársa volt Eva Kaili, görög EP-képviselő és az EP szocialista alelnöke. Őt védte a mentelmi joga, viszont a rendőrök tetten érték 150 ezer euróval a lakásán, így le tudták tartóztatni. Ő is börtönben van. Kailit az Európai Parlamentben gyakran emlegették hercegnőként. Többször felszólalt Katar védelmében a plenáris üléseken és az Európai Parlament alelnökeként el is látogatott oda a foci-VB előtt, hogy a munkaügyi reformokat méltassa. Alelnökként ő volt a legmagasabb pozícíóban az érintettek között. Letartóztatták Eva Kaili apját is, aki a pénz eltüntetésében próbált segíteni.

A mellékszereplők

Niccolo-Figa Talamanca egy másik civil szervezet, a No peace without justice főtitkára volt. Ő is kenőpénzeket fogadott el egyes országoktól a gyanú szerint. Ő házi őrizetben van.

Luca Visentini uniós szakszervezeti vezető beismerte, hogy 50 ezer eurót vet át a civil szervezetektől a kampányára. Őt vádemelés nélkül szabadon engedték.

Képviselők gyanús kapcsolatokkal

Két másik EP-képviselő is felkeltette a hatóságok érdeklődését, akik mentelmi jogának felfüggesztését kérték az Európai Parlamenttől.

Andrea Cozzolino, a szocialista frakció tagja a Magreb országokkal fenntartott kapcsolatokért felelős delegációt vezette. Ide tartozott Marokkó is, amely a feltételezések szerint érintett a botrányban.

belga Marc Tarabella szocialista politikus esetében szintén a mentelmi jog felfüggesztését kérték a hatóságok. Ő tagadja, hogy pénzt kapott volna, viszont többször nyilvánosan védte a katari emberi jogokat a parlamentben és kapcsolatban állt a gyanúsítottakkal is.

Maria Arena belga szocialista EP-képviselő a Parlament emberi jogi albizottságának befolyásos elnöke volt egészen múlt heti lemondásáig. Ő azért került reflektorfénybe, mert katari útját nem jelentette le az Európai Parlament felé. Maria Arena szerint adminisztrációs hibáról volt szó, amit az aszisztense követett el. Ellene nem indult jogi eljárás.  

Összesen 4 ember van börtönben, két másik pedig a mentelmi jogának felfüggesztésére vár. A nyomozás azonban folytatódik, és nem kizárt, hogy újabb nevek bukkannak majd fel. (Euronews)