fbpx Katonai puccs Mianmarban | CIVILHETES

h i r d e t é s

Katonai puccs Mianmarban

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Katonai puccs Mianmarban

2021. február 01. - 07:34

 

A mélyen megosztott egykori brit gyarmaton a demokratikus ellenzék másodszor is választásokat nyert tavaly novemberben. A hadsereg most választási csalásra hivatkozva vette át a hatalmat az új parlament első ülésnapján.

Forrás: AP Photo/Thein Zaw / euronews.com

A hadsereg átvette a hatalmat Mianmarban, az ország de facto vezetőjét, Ang Szan Szú Csít több demokratikus politikussal együtt letartóztatták választási csalásra hivatkozva. A hadsereg főparancsnoka szükségállapotot hirdetett a következő egy évre.

Helyi beszámolók szerint a nagyvárosokban katonákat vezényeltek az utcákra. Akadozik, néhol teljesen megszűnt a mobiltelefon- és az internetszolgáltatás. Az állami televízió felfüggesztette adását technikai problémákra hivatkozva.

Mianmarban katonai diktatúra volt 1962-től gyakorlatilag 2015-ig. Ang Szan Szú Csí, a Nobel-békedíjas volt polgárjogi harcos vezette Nemzeti Liga a Demokráciáért 2016-ban megnyerte a negyed század után első demokratikus választásokat, de továbbra is osztozott a hatalmon a hadsereggel. A tavaly novemberi választásokon azonban elegendő szavazatot szerzett ahhoz, hogy egymaga alakítson kormányt. A hadsereg azonnal a legfelsőbb bírósághoz fordult, hogy az semmisítse meg az eredmény.

Ang Szan Szú Csí tekintélyét Nyugaton felszámolta, hogy a hadsereg mellé állt a helyi muzulmán kisebbség, a rohingják elleni véres hadjárat után. A buddhista többségű egykori brit gyarmat népe azonban továbbra is isteníti, ezért megfigyelők szerint letartóztatása kockázatos lépés volt.

A vezérkar az új parlament első ülésnapjára időzítette a hatalomátvételt Mianmarban, amely továbbra is a Föld egyik legszegényebb országa etnikai és vallási szempontból is mélyen megosztott lakossággal. (Euronews)


 

h i r d e t é s