h i r d e t é s

Kecskemét a csúcstartó

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam

Kecskemét a csúcstartó

január 11, 2017 - 10:10
0 komment

Bár hétfő hajnalra megdőlt a napi hőmérsékleti rekord, a Pest megyei Tésán mínusz 28,1 fokot mértek, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) összesítéséből kiderül, a mostani semmi a ’20-as évek végén beköszöntött zimankóhoz képest.

A KSH adatai szerint a leghidegebb Kecskeméten volt az elmúlt 100 évben: 1929-ben ott mínusz 33 fokot mértek. Siófokon 1942-ben akadtak ki a hőmérők mínusz 32,2 foknál, ám a pécsi mínusz huszonhét, és az 1929-ben mért budapesti, mínusz 23,4 fokot idén sikerült meghaladnunk.

– A szélsőségesen fagyos idő nem újkeletű – kezdte Pártai Lucia meteorológus – Legutóbb 2012-ben volt egy ennél is fagyosabb időszakunk.

 

A hideg még napokig marad, bár csütörtöktől fokról–fokra melegszik a levegő, így a hidegrekordok megdőlésétől nem kell tartanunk, legalábbis egyelőre. Az ónos esőtől, ami hamarosan megkeseríti az autósok életét, már annál inkább! A szakember szerint az ország legzordabb része a határmenti, nógrádi, borsodi térség.

 

– Ezeken a területeken mindig hidegebb lesz pár fokkal, ennek pusztán földrajzi okai vannak: hiszen a körülvevő hegyek oldaláról lecsorgó hideg levegő ott ülepszik és reked meg – fejtette ki Pártai Lucia.

h i r d e t é s