h i r d e t é s

Kecskeméten is hangosak voltak a tüntetők

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Kecskeméten is hangosak voltak a tüntetők

2018. április 23. - 09:38

 
Több százan vettek részt Kecskeméten vasárnap délután az ellenzéki tüntetésen. A résztvevők a Vasútkertből a főtérre vonultak, itt a szervező civilek és Gulyás Balázs mellett a pártok helyi politikusai, valamint helyi gimnazisták is felszólaltak.
 
 

A tüntetést a magát civilként megnevező Faragó Dániel szervezte, aki a megmozdulásra meghívta a pártok képviselőit is. A Vasútkertben a meghirdetett 4 órási kezdéskor körülbelül még csak 100-150 tüntető volt, majd gyorsan felment a tömeg 200-300 főre. Megjelentek az ellenzéki önkormányzati képviselők, így Király József (MSZP), Radics Tivadar (Jobbik) és Szőkéné Kopping Rita (DK), valamint Bodrozsán Alexandra, aki a Momentum, és Vágó Gábor, aki pedig az LMP színeiben indult az országgyűlési választásokon. Pártzászlókat ugyanakkor nem lehetett látni, ez a szervezők kérése volt.

Miután a jelenlévők megtapsolták a rendőröket, Faragó Dániel indulás előtt kérte a tüntetőket, hogy a Rákóczi út közepén, a sétányon haladjanak, és ez így is történt. A tömeg a Kurucz körúton egy fél percre kettészakadt, hogy elengedjenek egy szirénázó mentőautót, majd együtt vonultak a Rákóczi úton egészen a főtérig. Atrocitás, rendbontás nem történt, amikor a kiskörúton áthaladt a tömeg, a rendőrök megállították a forgalmat. „Mi vagyunk a többség!”, „Nem hagyjuk!”, „Nem félünk!”, “Demokráciát!”, „Viktátor!”, „Gyertek velünk!” – ezek voltak a leggyakrabban skandált rigmusok. A főtéren több száz tüntető volt jelen, becslésünk szerint a számuk elérhette a félezret is.

A főtéren a tüntetők elénekelték a himnuszt, majd legelőször Gulyás Balázs, a 2014-es internetadó-ellenés tüntetéssorozat egyik főszervezője beszélt.
– Azért vagyunk a többség, mert egymásra találtunk, mert minden megosztottság ellenére nekünk az a fontos, hogy ennek a hazának jó legyen, és az a fontos, hogy ez a korrupt, és autokratikus tendenciákkal rendelkező kormány végre eltűnjön majd oda, ahová való, a történelem szemétdombjára. De legyen világos, nekünk a kormánnyal és az oligarcháival van bajunk, nem a Fidesz-szavazókkal – jelentette ki Gulyás Balázs.

– Tegye fel a kezét, aki mérges! Aki mérges mondjuk a pártokra, bármelyikre! – kezdte Faragó Dániel, aki arról beszélt szerinte milyen a civil: „bőbeszédű, nyitott, őszinte és karakán figura, olyan, aki érdeklődik a közélet iránt, és aktívan politizál, kiáll a számára fontos ügyek mellett, és semmilyen körülmények között nem marad csendben, kritizálja az ellenzéket, ha azok érdemi alternatíva helyett üres fecsegéssel, illúziók keltésével és stúdiópolitizálással foglalkoznak” – mondta, és utóbbi megjegyzése nagy tapsot kapott.

Bodrozsán Alexandra (Momentum) szerint azért csalódottak, mert nem ilyen választási eredményre számítottak, és úgy érzik, „Magyarország többet érdemel, mert ránk sütik a bélyeget nap mint nap, hogy nem vagyunk valódi magyarok”.

Vágó Gábor (LMP) kijelentette, ő nem csalódott, kijött a választás után depresszióból és tettrekész.
– Azért ad nagy pofonokat az élet, hogy megtanuljunk fölállni, és ez az április 8. elég kijózanító pofon volt – mondta, majd úgy folytatta: amikor az ellenzék a saját hídfőállásait védte az elmúlt két ciklusban, akkor súlyos stratégiai hibát követett el, most már nem fog az működni, hogy „mindenki a saját kis területét próbálja körbepisilni és azt hangos ugatással védeni, sokkal fontosabb az, hogy mindannyian, bárhonnan is jövünk, de egyfelé akarunk tartani, akkor közösen, együttműködve tudjunk egy új Magyarországot megteremteni”.

Szőkéné Kopping Rita (DK) beszédében kijelentette: szerinte a Fidesz-KDNP csalással szerzett kétharmados többséget. Király József (MSZP) szerint nem emiatt győzött a Fidesz.
– De amit előtte műveltek, az egy hazardírozás, az volt az igazi csalás. Amikor azt a pénzt, amit tőlünk elraboltak, semmi másra nem fordították, csak hatalmuk megszilárdítására – mondta Király. Szerinte „az igazi vesztes Magyarország”. Hozzátette, a kistelepüléseken egyedül hagyták az embereket, akik “agymosáson mentek át, mert amikor már nincs semmije, elkezd mindentől rettegni, bármitől, amit beadnak neki”. Király szerint „a migrációs válsággal kapcsolatos őrület oda kergette őket, hogy még azok is a Fideszre szavaztak, aki eddig életükben nem”.


 

h i r d e t é s