h i r d e t é s

Kellemes idővel búcsúzik a hét

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Kellemes idővel búcsúzik a hét

2019. május 26. - 06:38

 

A hétvégén melegszik az idő, kora nyárias hőmérsékletekre készülhetünk! Vasárnaptól viszont a fülledtség is fokozódik, záporok, zivatarok is kialakulhatnak. - írja az Időjárás.hu

Délelőtt a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett gyakran befelhősödik az ég, de számottevő csapadék általában nem valószínű. 

Délután a változó mennyiségű gomolyfelhőzet mellett hosszabb-rövidebb napos időszakok várhatóak, emellett helyi záporok kialakulására is készülni kell. Mérsékelt lesz a délnyugati szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 21, 26 fok között alakul.

Hétfőn délelőtt északkeleten hosszabb időre is kisüthet a nap, máshol többnyire sok lesz a felhő. Szórványosan alakulnak ki záporok.  Délután a megnövekvő felhőzetből egyre többfelé kell számítani záporokra, zivatarokra. A déli szél mérsékelt lesz. 21, 26 fok között tetőzik a hőmérséklet.

Orvosmeteorológia

Vasárnap a frontérzékenyeket nem terheli semmilyen fronthatás, azonban egyre inkább változékonyan alakul az idő, ez pedig okozhat kellemetlen tüneteket. A vérnyomás-ingadozás lehet a leggyakoribb! - írja a meteoklinika.hu

Ezzel együtt azonban fokozatosan egyre fülledtebbé válik az idő. Amennyiben szívbetegséggel, illetve vérnyomásproblémákkal küzd, akkor a kialakuló légköri helyzet okozhat kellemetlen perceket. Nem várható hőség, a magas páratartalom hatására azonban melegebbnek érezheti a levegőt, mint amilyen az valójában. A fizikai munka során hamarabb elfáradhat, légszomj, rosszullét is jelentkezhet. Az idősek, a keringési panaszokkal élők és a szívbetegek is pihenjenek sokat, különösen a legmelegebb déli órákban, a megerőltető tevékenységeket is inkább halasszák későbbre.

A helyenként élénk szél frissítőleg hathat, de ha fokozottan érzékeny, akkor enyhe fejfájást, nyugtalanságot tapasztalhatnak, a gyerekek is szétszórtabbak, figyelmetlenek lehetnek. Mindez a zivatarok által érintett tájakon is gyakori lehet, főként a vihar érkezése előtt válhat feszültté, ingerlékennyé. A zivatarok idején az asztmások állapota is romolhat, ők próbálják zárt térben átvészelni a mozgalmasabb órákat és erre az időre pihenjenek le. A napos időszakokban javul a hangulat és a közérzet.

A napos tájakon az UV-sugárzás maximuma megközelítheti az erős fokozatot, de a változékonyság miatt ingadozó lesz az értéke.

Az allergiások tünetei csak kissé erősödhetnek, ez főként a pázsitfűfélékre érzékenyeket érinti. Az allergiások mossák gyakran a függönyöket, illetve próbálják elkerülni parkos, erdős részeket. A tejtermékek fogyasztása sem javasolt ebben az időszakban.

A közlekedés során időnként a napsütés lehet zavaró, többször pedig záportól, zivatartól nedvessé váló útburkolat növelheti a balesetek bekövetkezésének kockázatát. A zivatarokban olykor erős vagy viharos széllökések ronthatják a menetstabilitást, a felhőszakadások területen pedig hirtelen drasztikusan lecsökkenhet a látótávolság.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s