fbpx "Kéretlen" karácsony Debrecenben | CIVILHETES

h i r d e t é s

"Kéretlen" karácsony Debrecenben

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

"Kéretlen" karácsony Debrecenben

2020. december 26. - 14:03

 

A Kéretlen Figyelem Debreceni Nők Közéleti Egyesülete idén 10.-éve, hogy karácsony második napján vendégségbe hívja a városban élő szegény embereket. A kezdetkor a fedél nélküliek voltak többségben, pár éve azonban az ételre vágyók nagy része kisnyugdíjas, és több gyermekes családok.

A koronavírus járvány miatt ez a karácsony más, mint az előzőek voltak. Utcai ételosztást nem tarthattunk, így más megoldást kellett keresnünk. Mikuláskor a gyermekes családoknak vittünk ajándékot, csomagot. Nagy volt az öröm, hiszen ezekben a családokban a Mikulás este is olyan, mint a többi. Hiába tisztítanák ki a gyermekek a cipőiket, abba reggelre nem kerülne ajándék. 

Sajnos a hagyományos karácsonyi ételosztás idén elmaradt. Az ünnep előtt több családnak vittünk adományt, és közel 50 fenyőfát is kiosztottunk. 

Karácsony másnapján, azokon próbáltunk segíteni, akik a társadalom legelesettebbjei, legvédtelenebbjei. Az utcán élő, hajléktalan embertársaink számára a karácsony is csak olyan napokat jelent, amikor nincs mit enniük. Ezen próbáltunk egy keveset segíteni. Az egyesület tagjai a ReFoMix Nonprofit Közhasznú Kft, Dobozi utcai Nappali Melegedőjébe közel 80 adag ünnepi ételt vittek. A hajléktalanok Derék utcai Átmeneti Szállására közel 70 adag jutott. 

A koronavírus járvány megyénkben is tombol. Sok a beteg, az egészségügyben dolgozók nagyon le vannak terhelve. A Mentőállomás dolgozói naponta mentenek életeket, hivatásuk magaslatán állnak. Szerettük volna kifejezni számukra munkájukért hálánkat, köszönetünket. Ezért az állomás munkatársainak is vittünk 50 adag ebédet. Így összesen 200 adag karácsonyi finomsággal tudtunk kedveskedni a rászorulóknak, és azoknak, akik erejüket megfeszítve küzdenek a járvány ellen Debrecenben is. 

Az ünnep menü töltött káposzta, karácsonyi kalács, és szaloncukor volt. Fontos, hogy a járványügyi előírásokat betartva, maszkban, kesztyűben, a 1,5 méteres távolságot betartva adtuk át az ételt, mind a három helyszínen. 

A karácsonyi ételosztás költségeihez sokan járultak hozzá az "Adj egy tál meleg ételt" akciónkhoz csatlakozva. Mindenkinek hálás szívvel köszönjük a támogatását, adományát. 

Az egyesület a következő évben is segíteni szeretné az egyre növekvő számú debreceni, nehéz körülmények között élőket. Sajnos --a koronavírus járvány miatt is— mind többen kerülnek olyan élethelyzetbe, amikor segítő kézre van szükségük. Mi természetesen nem tudunk mindenkinek segíteni, egy csepp a tengerben, amit teszünk. De tudjuk, a sok kis cseppből, lesz a tenger. Még itt Debrecenben is. Bízunk abban, hogy a debreceni önkormányzat számára a következő évben a focinál fontosabb lesz, a városban élő szegény emberek felkarolása, segítése. A társadalom peremén élők december 23.-a után is éheznek, rossz anyagi körülmények között élnek. A Népkonyha csak tüneti kezelés. Arra hogy mind több ilyen intézmény van egy városban, nincs ok büszkének lenni. Ennél fajsúlyosabb lépésekre lenne szükség egy olyan önkormányzattól, amely nem csak a kommunikációjában gondoskodó. 

 

Aki szeretne segíteni, támogatást adni, az alábbi telefonszámon jelezheti. 

Mobil (a hét minden napján): +36 30 9841 963

Átutalással: Kéretlen Figyelem Debreceni Nők Közéleti Egyesülete számlaszáma : Polgári Bank ZRT 612 00261-11059802

A közleménybe kérjük beírni: ételosztás, 2021  

 

Sajnos bárki kerülhet olyan élethelyzetbe, hogy segítő kézre, egy jó szóra, emberi hangra lenne szüksége. Úgy hisszük, hogy a szeretet, a segíts felebarátodon örök emberi értéke, - egyben az emberség fokmérője -, napjainkban különösen fontos.

Ferenc pápa a karácsonyi szentmisén arról beszélt, nem véletlen, hogy Isten fia éjszaka, szegénységben, sokak tudta nélkül jött világra. Majd hozzátette: 
minden ember, akit a mai világban is selejtnek tartanak, Isten fiának számít.

Az egyesületünk ebben a szellemben szeretné a következő időszakban is segíteni az élet peremére szorult debrecenieket. 

 
Szabó Zoltánné 
az egyesület alelnöke 
 


 

Kommentek

h i r d e t é s