h i r d e t é s

Két nap, és eldőlhet a fehérorosz tüntetések sorsa

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Két nap, és eldőlhet a fehérorosz tüntetések sorsa

2020. augusztus 23. - 11:20

Szombaton kétnapos határidőt adott a fehérorosz rendfenntartó szerveknek Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök arra, hogy rendet tegyenek az országban és ha a szombati visszafogottabb tüntetés után vasárnap sem lesz hatalmas tüntetés az országban, akkor az tüntetési hullám kifulladását jelezheti.

Forrás: AP News

A nagyobb állami vállalatoknál egyébként már kezd kifulladni a sztrájkhullám. Hétfőig tehát a tüntetésekkel kapcsolatos társadalmi támogatottságra fontos választ kapunk, éppen azon a napon, amikor az amerikai külügyminiszter-helyettes Litániában szokatlan látogatást tesz, hogy találkozzon az oda menekült fehérorosz elleni vezetővel, Szvjatlana Cihanouszkajával.

Stephen Biegun amerikai külügyminiszter-helyettes úton Moszkvába megáll Litvániában, hogy találkozzon az oda menekült ellenzéki vezetővel, aki az augusztus 9-i fehérorosz elnökválasztás nagy esélyese volt, de a hivatalos eredmények szerint csak 10%-ot kapott. Az amerikai diplomácia helyettes vezetője a tárgyalásai során arra törekszik, hogy békés úton rendeződjön a fehérorosz helyzet, miközben Lukasenka elnök a szerdai és szombati kijelentései alapján külföldről támogatott bajkeverőknek tekinti a tüntetőknek, és így jogos velük szemben a kemény hatósági fellépés. Szerdán már utasítást adott a minszki tüntetések leverésére és szombaton a litván határhoz közeli térségben, Grodnóban járva újra ezt szorgalmazta, pontosabban kétnapos határidőt adott a rend megteremtésére a TASS orosz hírügynökség tudósítása szerint.

Közben a brit The Independent helyszíni beszámolója szerint kezd kifulladni a gyárakban a sztrájkhullám, mivel sokakat letartóztattak, vagy az anyagi függőség miatt inkább visszatérnek a munkájukhoz. csak a legfiatalabbak és legelszántabbak tartanak ki. Szombaton egyébként Lukasenka azt mondta, hogy aki sztrájkol, azt elbocsátják, így a családja is veszélybe kerülhet.

Feltehetően ezt, a tüntetések és a sztrájkhullám kifulladását is érzékelve jelezte azt a fehérorosz hatalomátadási koordinációs tanács egyik tagja, Pavel Latushko a TASS szerint, hogy vasárnap bejelentenek egy cselekvési tervet a tüntetések során, és attól függ annak megvalósítása, hogy a fehérorosz társadalom milyen arányban támogatja majd azt. (portfolio.hu)