h i r d e t é s

Ketrecharc a Kecskeméti Vadasparkban

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Ketrecharc a Kecskeméti Vadasparkban

2016. január 08. - 13:03
0 komment

 

A kecskeméti az ország legkisebb állatkertje. Jellemző, hogy a létrejötte is annak köszönhető, hogy Budapesten megrendezték 1971-ben az első vadászati világkiállítást, az ott bemutatott hazai állatokat aztán Kecskemétnek ajándékozták, ebből lett a vadaskert. 

Na, ebből az érdektelenségből sikerült kitörni az elmúlt időszakban, de olyan pitiáner történetekkel, amik prímán passzolnak az állatkert méretéhez. 

A főszereplő Pullai Béla, az állatkertet hat évig vezető igazgató. 2009-ben vette át a vadaskeret, tavaly novemberben kellett távoznia. 

Aki kedveli az állatos híreket, azok onnan hallhattak róla, hogy ő volt az, aki gondozásba vett egy oroszlánt, Elzát, miután az anya nem gondoskodott a kölyökről. Az állat már hároméves. 

Aki pedig a bűnügyi híreket kedveli, azok akkor hallhattak a kecskeméti állatkertről és a igazgatójáról, amikor hulladékgazdálkodás megsértésének büntette miatt vádat emeltek Pullai Béla ellen. 

Az történt, hogy nagy áruházakkal kötött megállapodást lejárt szavaztosságú élelmiszerek átvételéről. Pullai szerint egy nagymacska éves húsadagja 1 millió forint, márpedig Kecskeméten hat nagymacska is volt, az ingyenélelmiszerrel pedig sokat lehet spórolni. 

Az volt a probléma, hogy az áruházak sokkal több élelmiszert adtak, mint amennyire a vadasparknak szüksége volt. A felesleget az igazgató egy ismerős vaddisznóparkjába vitette, úgy, hogy arra nem kért hivatalosan engedélyt. Az ingyentakarmányért cserébe az állattartó adott tíz vaddisznót az állatkertnek, amik ott is maradtak nála, mert a vadaskertben amúgy nem volt vaddisznó. 2014 után aztán már egy biogáztelepre került a felesleg. 

Pullaival kapcsolatos az a sztori is, hogy az állatkert több munkatársa szerint az ő utasítására vascsövekkel voltak kénytelenek agyonverni azokat a párhetes, "technológiai feleslegként keletkező" bakkecskéket, amiket az Alföldi Garabonciás Kft. ajánlott fel a vadaskertnek takarmányként. Pullai szerint ez nem így volt. 

Végül Pullai mellé előbb tavaly februárban kineveztek egy másik vezetőt is az ország legkisebb állatkertjének irányítására. Tokovics Tamás, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark korábbi igazgatója lett a másik vezető. Ez a kettős irányítás nem maradt sokáig, novemberben leváltott Pullait, Tokovics maradt. 

Ezután indult a tökéletesen Facebook-kompatibilis új harc. Pullai leváltása után hetente kétszer bejárhatott az állatkertbe, és a belső kifutóban a kerítésen keresztül megsimogathatta az általa nevelt, már hároméves oroszlánt. 

Ami biztos, az egyik ilyen látogatáson megmutatták neki, hogy rossz állapotban van a szintén általa felnevelt gyűrűsfarkú maki, Junior. 

"Ezt jeleztem a vezetőségnek és kiderült combcsont törése van a makinak. Nehezményeztem hogy nem veszik észre a gondozók ezt"

írta Pullai a Facebokra. Szerinte ezek után kicsinyes bosszút álltak róla, és nem engedték, hogy találkozzon az oroszlánnal. 

Ami ezek után jött, az már tényleg a könnyfakasztó Facebook-novellák kategóriája. 

"Felhívott a Vadaskert jelenlegi igazgatója és közölte nem mehetek be Elzához. Ahhoz az 
oroszlánhoz akit felneveltem akiért annyit küzdöttem akinek én jelentem a biztonságot és szeretetet.Látom magam előtt a délutáni könnyes szemeit "hol vagy gazdi miért nem jössz"" és én nem szaladhatok hozzá megnyugtatni."

A vadaskert előbb csak röviden válaszolt, szerintük az elmúlt időszakban "több állatokkal kapcsolatos, indokolatlan esemény, megbetegedés történt, ezek ügyében a napokban vizsgálat kezdődött." Ezért nem mehet a belső kifutókhoz a volt igazgató. 

A Facebookon kapmányt hirdető Pullai aztán tényleg a könnyzacskókra ment rá. 

"A vadaskert honlaphoz is leírtam Elzát vajon ki kérdezte meg, ki mondja meg mi kell neki. Önök nem látták azt a kétségbeesett viselkedést Elza részéről hogy miért nem megyek be a belső helyre.Háromszor próbált meg becsalni a belső helyre sikertelenül. Neki én adom a biztonságot a családot a szeretetet. Mindez vasárnap történt és azóta sem tudom eldönteni melyik a fájdalmasabb részére ha egyáltalán nem lát vagy ha ott vagyok mellette de nem érhetek hozzá. Az oroszlánoknak szükségük van hogy összedörzsöljék a fejüket ,hogy egymáshoz simuljanak. Ezt az érzést én adtam meg Elzának, de ezt hogyan tudhatná egy nem hozzáértő személy. Jön a karácsony a szeretet ünnepe vajon Elza mit kap ebből. Erre ki gondol? A vezetőség biztosan nem."

Az ünnepi hangulatnak köszönhetően a Vadaspark is emelte a tétet. A gyűrűsfarkú makiről kiderült, hogy megműtötték, de rettenetes körülmények között tartotta az előző igazgató."Az operációt végző orvos azt mondta, még nem látott olyan állatot, aminek ennyire puha lenne a csontja - mondta a hiros.hu-nak Tokovics Tamás, az új igazgató. Szerint ezt valószínűleg az okozta, hogy "nem kapott csonterősítőt, de életében egyáltalán nem is volt a napon." Az Elzát nemző hím oroszlán, Melu pedig azért betegedett meg súlyosan és kellett szenteste is ápolni, mert eddig nem kapta meg a szükséges védőoltásokat. 

Maga Elza, az igazgatói szobába nevelkedett oroszlán pedig cseppet sem depressziós a vadaskert új vezetője szerint. Ráadásul szerinte veszélyes is, ha Pullai bejárkál egy állathoz. 

Pullai aztán rendszeresen beszámolt arról, hogy mennyire szenved Elza. Írtpéldául ilyeneket is, amiben válaszolt arra, hogy kockázatos bemenni egy oroszlánhoz:

"Amikor bejártam hozzá nagy korában benne volt a lehetőség hogy nem jövök ki többet tőle, de bíztam benne, a szeretetében, a ragaszkodásában. Sosem csalódtam benne és az egy csoda amely kettőnk között kialakult,de megtanultam nem kell félni az elmúlástól.Addig küzdök amíg ki tudom mondani:szeretlek kicsim!"

Aztán végül a kuratórium elnökének utasítására lezárult a facebookos ketrecharc, Pullai a héten engedélyt kapott újra arra, hogy ne csak látogatóként láthassa Elzát. 

 

A minden igényt kielégítő összesítőt a 444.hu írta.


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s