h i r d e t é s

Kezdődik a kétnapos uniós csúcs

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Kezdődik a kétnapos uniós csúcs

2022. október 20. - 07:02

Kétnapos uniós csúcs kezdődik csütörtökön Brüsszelben. Az uniós állam- és kormányfők kétnapos tanácskozásán napirenden lesz az orosz–ukrán háború, a gazdasági nehézségek és a szankciók kérdésköre is. Orbán Viktor háborús szankciós politika átgondolását, ésszerű alapokra helyezését fogja szorgalmazni – számolt be az M1 Híradó.

Forrás: Dezeen

Csütörtökön kezdődik az Európai Unió állam- és kormányfőinek csúcstalálkozója Brüsszelben. Az uniós vezetők a kontinens előtt álló kihívásokról tanácskoznak, így a háború, az energiaválság és az infláció is téma lesz a találkozón.

Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz a tanácskozáson. Mint azt nemrégiben indult Twitter-oldalán szerda délután tudatta, hatalmas vitára számít a csúcstalálkozón.

A kormányfő úgy fogalmazott:

Brüsszel legutóbbi terve a közös gázbeszerzésről arra emlékeztet, amikor együtt vásároltunk oltóanyagokat. Lassú és drága. Hatalmas vitára számítok a közelgő uniós csúcson.

A Magyarország energiabiztonsága szempontjából kiemelkedő fontosságú témákat tárgyaló kétnapos brüsszeli EU-csúcs előtt Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével szerdán egész nap a Karmelita kolostorban ülésezett Magyarország kormánya teljes körben, valamint az uniós ügyekben illetékes miniszterek részvételével külön is.

Az előterjesztések megtárgyalása során világossá vált: Brüsszel legújabb javaslata a gázársapkáról Magyarország számára a jelenlegi formájában gázembargót jelent.

A magyar gazdaság és a magyar családok számára viszont az elhibázott brüsszeli szankciók már így is szinte elviselhetetlen terhet jelentenek, ebből elég volt

– ismertette a kormányzati álláspontot Havasi Bertalan, hozzátéve: Orbán Viktor ennek megfelelően a háborús szankciós politika átgondolását, ésszerű alapokra helyezését fogja szorgalmazni az EU-s állam- és kormányfők csütörtök-pénteki csúcstalálkozóján.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a kormányülés előtt jelentkezett be közösségi oldalán, ahol arról számolt be, hogy az ülés napirendjén szerepel a háború és az európai energiaellátás is.

Videójában elmondta, hogy

Magyarország földgáztározóinak töltöttsége a fogyasztáshoz mérten 50 százalékon áll, messze meghaladva ezzel az EU-átlag 27 százalékát.

A miniszter aláhúzta, jelenleg a Török Áramlat gázvezeték – amelyen Magyarország is kapja a földgázt – az egyetlen biztonságos szállítási útvonal egész Európában. (hirado.hu)


Kommentelne? Kattintson ide!

h i r d e t é s

Clicky