h i r d e t é s

Ki tudja hányadszor adósodhatnak el újra az önkormányzatok

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Ki tudja hányadszor adósodhatnak el újra az önkormányzatok

2021. február 16. - 06:35

 

Hitelt kérnek az önkormányzatok - A pénzügyi lehetőséggel visszaadhatnák polgáraiknak a kényszerűségből lecsökkentett helyi támogatásokat - állítja Polgár vezetője.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A kis- és középvállalatokat segítő tízéves hitelekhez hasonlóan 10 és 100 millió forint közötti kamatmentes hitelfelvételi lehetőséget, állami garanciavállalást és hároméves visszafizetési moratóriumot tartana szükségesnek az önkormányzatok számára Tóth József, Polgár polgármestere. A DK politikusának Népszavához eljuttatott kezdeményezése azt a célt szolgálja, hogy a települések idei költségvetése egyensúlyban maradhasson.

A "Segítséget az önkormányzati költségvetésekhez" címet viselő dokumentumban a szerző megerősíti az önkormányzati szövetségek korábbi elvárását, hogy a kötelező feladatok, például az orvosi ügyelet működtetését teljes egészében fizesse ki a központi költségvetés, csakúgy, mint a járványhelyzetben elmaradt bevételek és a kiadások kompenzációját. Ezeket az elvárásokat egészíti ki a hitel-lehetőség, amelynek indoklásában Tóth József kitér arra, hogy a költségvetés tervezésekor a járvány kezdete óta elvont vagy kieső bevételek miatt sok korábbi önként vállalt feladatról kénytelenek lemondani a települések, ami komoly feszültségek forrása helyi szinten.

Polgár például 30 millió forintos keretből támogatta eddig az első lakás megszerzését a városban élő fiataloknak, idén csak az összeg tíz százalékát tudták betervezni. Hasonló tiltakozást vált ki, hogy – bár ötezer fő feletti lélekszámnál nem volt kötelező – eddig 400 rászoruló család kapott náluk tűzifa támogatást, összesen 15 millió forint értékben, de ezt most kénytelenek voltak megszüntetni. Sokfelé kényszerülnek a települések hasonló megszorításokra, amiből a lakosság annyit érzékel, hogy hirtelen megszűnt az eddigi segítség, s ez a városvezetők ellen hangolja az embereket. Ezt pártállástól függetlenül országszerte érzik a polgármesterek – indokolja a hitel szükségességét Tóth József. (nepszava.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s