h i r d e t é s

Kicsoda Philipp Frigyes és mi dolga Esztergomban?

Olvasási idő
5perc
Eddig olvastam
a- a+

Kicsoda Philipp Frigyes és mi dolga Esztergomban?

2016. november 16. - 09:01
0 komment

A "közmeghallgatás" előtt is hallottam már a nevét és mindenki úgy beszélt róla, mintha maga a jóisten érkezett volna Esztergomba. Ki ő, és mit tud ez az ember? Kíváncsi lettem.

Philipp Frigyes egy korábbi interjújában azt mondta, hogy a főépítész a település élő szakmai lelkiismerete. "A főépítész az előkészítéssel foglalkozik, kidolgozza azokat az irányokat, melyekről a képviselőtestület dönt, de már a végrehajtásban, például a konkrét engedélyezési eljárásban nem vesz részt."

2007-ben, Vác főterének revitalizációjáért Citromdíjat kapott a szakmától. "A negatív növekedés is növekedés" elvén a jelenlegi esztergomi főépítész a "díj" kapcsán azt mondta,


Forrás: taj-kert.blog.hu

"Fölháborodott büszkeséggel tölt el. Az ortodox és az újszerű értékvédelmi szemlélet ütközött. Felkészületlenül és váratlanul érte a műemléki szakmát a települések történelmi központjainak (főterek, főutcák) revitalizációja. Az idő minket fog igazolni, elhamarkodott döntés született."

A díj odaítélését azzal indokolta a fórum, hogy

"a meglévő barokk értékeket semmibe vevő, és a hitelességet mellőző helyreállításért."

majd így folytatódik a szakmai indoklás

"A súlyos szakmai bizonytalanságok ellenére kierőszakolt, "ál-középkori" hangulatot árasztó látványelemek a barokk tér és térfalak egységét megbontják, aminek veszélyét az ICOMOS Magyar Nemzeti bizottsága már korábban jelezte."

Beszélhet a főépítész úr időről és váratlan történésekről. A koncepciója megbukott és az idő mindösszesen abban igazolta őt, hogy a váciak megszokták azt, amit "művészi" irányítása okozott.

2015-ben a hevesi város adott otthont a XIV. Európai Mobilitási Hét nyitó rendezvényének, a hatvani Grassalkovich-kastélyban. A konferencia fő témája a közlekedési módok összehangolt és felhasználóbarát szemlélete volt. A közel húsz előadás gazdasági, közlekedés-biztonsági, oktatási, urbanisztikai és még sok más szembontól tárgyalta a kérdést. Az ötletbörze előadói között feltűnt Romanek Etelka polgármester asszony is. Könnyen lehet, hogy Philipp Frigyes és Romanek Etelka ezen az eseményen kerültek szakmai kapcsolatba. Innentől számítva már nem sok időt töltött Hatvanban, mint főépítész. 

Hatvan városának főépítészi feladatait 2013. márciusától látta el, de 2016-ban már Esztergom főépítésze. Itt van az a pont, ahol ellentmondásba kerül korábbi kijelentésével, miszerint

"ez egy kifejezetten hosszú távú munka, amelyben egy város életét 10-15 évre előre kell modellezni."
(Forrás)

Lapunk hatvani forrásaitól úgy értesült, hogy Philipp Frigyes Tóth Csaba (Fidesz) kabinetfőnök "embere volt", Tóth Csaba pedig Szabó Zsolt (Fidesz) országgyűlési képviselő jobb kezeként tevékenykedett abban az időben. Jelenleg Tóth Csaba a Heves megyei közgyűlés alelnöke és váci illetőségű. Tehát Philipp Frigyes még Szabó Zsolt idejében került Hatvanba. Ebben az időben sok váci fideszes került át a városba, ezekkel a pártemberekkel erősítették meg a hatvani önkormányzatot. Erre azért volt szükség, mert a helyi fideszesek nagy számban "nem térdeltek be" a központi akaratnak, így távozniuk kellett a hatvani önkormányzatból.  

"Philipp Frigyes Citrom Díjas főépítészünk a váci polgároknak már bizonyított, most a fideszes hatvani vezetés teret engedett álmainak, ami a hatvani lakosoknak mára már rémálom. Hatvan városában is kijár ennek az embernek a Citrom Díj, társainak pedig az ARANYTALICSKA DÍJ, amit a polgármester és csapata 2013 évben már megkapott!"
- írták róla a Facebook-on.

Minden összefügg mindennel

Szabó Zsolt azért tette be Tóth Csabát a Heves megyei közgyűlésbe, mert a különböző pályázatok elbírálásához a megyei közgyűlés támogatására szükség van. Ha pedig egy országgyűlési képviselő embere magas döntési pozícióba kerül egy megyei közgyűlésben, akkor borítékolható, hogy a pályázati pénzek oda és arra mennek, amire a "gazda" óhajtja.

Közben Philipp Frigyes megkezdte áldásos munkásságát Hatvanban. Munkájának első látható jele azt volt, hogy Hatvan belvárosában megjelentek a dugók.

A dugókat az a településfejlesztési koncepció okozta, amelynek kialakításáért ő is felelős.


Fotó: H. Szabó Sándor

A hevesi városban 10 milliárd forintért épült kerékpárút, felújították a lámpás kereszteződéseket, átépítették a szegélyeket, terelőszigeteket létesítettek, új kopóréteget kapott az úttest, átalakították a gyalogos átkelőhelyeket és közlekedést segítő táblákat helyeztek el. Ezek mellett épült egy 131 és fél méter hosszú, több, mint 20 méter széles híd, 2×1 forgalmi sávval és kerékpárúttal.

Philipp Frigyes gondolkodásmódjának hatására Hatvan az elmúlt években városépítészeti szempontból jelentős változásokon ment keresztül. Ennek egyik vezetőelve, hogy a belvárost "csellengésre" csábító módon a gyalogos és a kerékpáros forgalom szempontjai alapján átépítették. Az urbanisztikai jövőterv is ezen elvek alapján készült. Ennek a programnak keretében ma Hatvanban 13 km, hidakkal, felüljárókkal, szökőkutakkal tagolt kerékpárút található.

A "Kalandozzunk kerékpárral a Zagyva-folyó mentén" elnevezésű projekt "mindössze" 1,139 milliárd forintból valósult meg, a Magyar Állam és az Európai Unió támogatásával. A bődületes összeg 85 százaléka EU-s pénz, populista barátaim!

A 2015. június 28-án átadott, milliárdos projekt "műtárgyai" 2015. szeptember elején így néztek ki:


Fotó: H. Szabó Sándor

Fotó: H. Szabó Sándor

Fotó: H. Szabó Sándor

Fotó: H. Szabó Sándor

Fotó: H. Szabó Sándor

Fotó: H. Szabó Sándor

Fotó: H. Szabó Sándor

Fotó: H. Szabó Sándor

Fotó: H. Szabó Sándor

Fotó: H. Szabó Sándor

Fotó: H. Szabó Sándor

Fotó: H. Szabó Sándor

Néhány hónap elteltével lehangoló látvány fogadta a kalandparkba látogatókat. Az izgalmas szórakozást ígérő terület kihalt, az élet- és balesetveszélyessé vált pályának már úgy látszik nincs gazdája. A kalandparkot azért kellett bezárni, mert egy biciklis a csigojáját törte itt.

Hatvan fellélegezhet, Esztergom pedig nagy levegőt vesz

Az elmeneteléhez szükség volt arra, hogy Szabó Zsolt távozzon, így azonnal kirúghatták a főépítészt is. Esztergomba pedig nyilvánvalóan úgy kerülhetett, hogy van élő kapcsolata a Komárom-Esztergom megyei közgyűlésben is.

Nagyon úgy fest a dolog, hogy a Fidesz "utaztatja" azokat az embereit, akik egy adott helyen konfliktust okoztak vagy valamilyen belső csatározás okán hírbe kerültek.

Philipp Frigyes lényegében egy aláíró. Ő az, aki önkormányzati alkalmazottként felügyeli a település rendezési tervét, fejlesztési terveit, esetleg részt vesz a helyi tervtanács munkájában. Hatósági jogköre nincs, nagyjából annyit tud tenni a település érdekében, amennyi személyes tekintélyt ki tud vívni magának, hogy hallgassanak rá, adjanak a véleményére.

Könnyen lehet, hogy Philipp úr tehetségesebb a pszichológia tudományában, hiszen meglehetősen sejtelmesen viselkedik, óriási egójával könnyedén eljátszhatja, hogy mekkora kapcsolati tőkével rendelkezik.

Esztergomban a piac, a Bástya parkoló és a Zöld ház kapcsán már bizonyította, hogy az önkormányzat issza szavait és teljesen úgy tűnik, mintha szabad kezet adtak volna neki. Ennél fogva az is igaz lehet, hogy "messziről jött ember, azt mond, amit akar". Csak halkan kérdezem meg kedves esztergomiak, hogyha olyan büszkék vagyunk városunkra, eredményeinkre és sikereinkre, akkor miért tűrjük el, hogy egy Vácról indult Citromdíjas, Hatvanban nem jól teljesítő primadonna városunkban dolgozhasson tovább?


h i r d e t é s

Clicky