h i r d e t é s

Kiderült, mennyit vághat zsebre Tarlós távozáskor - a többiek sem szerénykednek

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Kiderült, mennyit vághat zsebre Tarlós távozáskor - a többiek sem szerénykednek

2019. október 16. - 06:37

 

Ha más nem is, a vasárnapi önkormányzati választásokon elbukott volt polgármestereket legalább az vigasztalhatja, hogy jelentős összegű végkielégítés üti a markukat. - írja a napi.hu.

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (b3) és Tarlós István, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje, leköszönő főpolgármester (j2) kezet fog a párt eredményváró rendezvényén az önkormányzati választáson a Bálna Budapest központban 2019. október 13-án. Mögöttük Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Németh Szilárd alelnök és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b-j). MTI/Koszticsák Szilárd

Tarlós és több távozó polgármester is milliókkal vigasztalódhat - olvasható a 24.hu összeállításában.

A főállású polgármesteri tisztséget legalább két évig betöltő, az új polgármester megválasztása miatt távozó településvezetők a törvényi rendelkezések szerint háromhavi illetményüknek megfelelő végkielégítésre jogosultak.

Ezt a képviselőtestület további, legfeljebb háromhavi illetménynek megfelelő összeggel kiegészítheti

- emlékeztet a portál az mfor.hu szeptemberi cikkére hivatkozva.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy mivel a polgármesterek fizetése 200 ezer és egymillió forint között mozog a település lélekszámától függően, bizonyos búcsúzó településvezetők akár több millió forintot is zsebre tehetnek.

Hét olyan nagyváros van, ahol szép összegekkel köszönnek le a volt kormánypárti polgármesterek. A törvényi előírások nyomán a megyei jogú város polgármesterének havi illetménye egységesen bruttó 997 ezer 200 forint. Ennél több lehet, de kevesebb semmiképp.

Így a Dunaújvárosban bukott Cserna Gábor, az Egerben elvérzett Habis László, az Érden leváltott T. Mészáros András, a Tatabányán veszítő Schmidt Csaba és az újraválasztásért egyaránt nem induló pécsi Páva Zsolt, a miskolci Kriza Ákos és a szombathelyi Puskás Tivadar is legkevesebb majd hárommillió forinttal távozik a pozíciójából.

Budapesten összesen tizenegy fideszes polgármester távozik. A fővárosi kerületek polgármesterei legalább a megyei jogú városok vezetőivel megegyező 997 ezer 200 forintos havi illetményben részesülnek, de a fizetésük között óriási szakadék is lehet a kiegészítésekkel együtt.

Tarlós István külön kategória, hiszen a főpolgármester fizetését törvény szabályozza. Alapilletménye a most véget ért ciklusban 602 940, az illetménykiegészítése 301 470, a vezetői illetménypótléka 391 911 forint, összeadva tehát havi bruttó 1 296 321 forint illette meg. Tarlós István így majdnem négymillió forinttal gazdagszik végkielégítésként.

A búcsúzó kerületi polgármesterek végkielégítése így alakulhat:

 • az I. kerületi Nagy Gábor Tamás 1 035 800 forintot keresett havonta, így legalább 3,1 millió forintra számíthat;
 • a II. kerületi Láng Zsolt nem tüntetett fel jövedelmet a vagyonnyilatkozatában, de legalább 997 200 forintos illetményben részesült, így minimum 3 millió forinttal távozhat;
 • a III. kerületi Bús Balázs 1 146 500 forintot kapott, így ő közel 3,5 millió forinttal búcsúzik;
 • a IV. kerületi Wintermantel Zsolt 1 146 776 forintot keresett, tehát szintén 3,5 millió forint körüli összeget utalnak majd ki a számlájára;
 • a VI. kerületi Hassay Zsófia 997 200 forintos fizetésére majdnem 3 millió forint végkielégítést kap;
 • a VII. kerületi Vattamány Zsolt nem tüntetett fel jövedelmet a vagyonnyilatkozatában, de a minimum 997 200 forintos fizetéssel is 3 millió forint üti a markát;
 • a VIII. kerületi Sára Botond 1 147 000 forintot kapott havonta, tehát az ő végkielégítése is súrolni fogja a 3,5 millió forintot;
 • a IX. kerületi Bácskai János 1 169 980 forintot keresett, ezzel a kerületi polgármesterek közül ő kapja a legnagyobb végkielégítést, 3,5 millió forintot meghaladó összeget;
 • a XI. kerületi Hoffmann Tamásnak 997 200 forint volt a fizetése, tehát legkevesebb 3 millió forintra számíthat;
 • a XVIII. kerületi Ughy Attila pedig 997 800 forintot keresett a vagyonnyilatkozata szerint, így ő is 3 millió forint körüli végkielégítésben bízhat.
 • a XXIII. kerületi, soroksári Geiger Ferenc 997 200 forinttal gazdagodott minden hónapban és most újabb 3 millió forinttal számolhat. Ő egyébként el sem indult a választáson, és helyére nem ellenzéki jelöltet, hanem a papíron független, de a Fidesz támogatta Bese Ferencet választották meg.
   

napi.hu


 

h i r d e t é s