h i r d e t é s

Kiderült, mi volt valójában a titokzatos kubai hangtámadás

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Kiderült, mi volt valójában a titokzatos kubai hangtámadás

2019. január 08. - 11:36

 

Az amerikaiak korábban azt mondták, hogy hangtámadás érte a nagykövetség dolgozóit.

Forrás: pxhere.com

2016 végén az Egyesült Államok kubai nagykövetségének több dolgozója is rosszul lett, miután fülsiketítő hangokat hallottak szállásukon. Többen komoly tüneteket, szédülést, fej- és fülfájást, kognitív problémákat és hallásromlást tapasztaltak. Most kiderült, mi állhatott a jelenség hátterében.

Szakértők egy csoportja rögzítette a nagykövetség dolgozói által észlelt hangokat, és arra jutottak, hogy a zajok rovarok hangjára emlékeztetnek – írja a Live Science.

A további elemzések felfedték, hogy a zajok egy helyi tücsökfajtól, az Anurogryllus celerinictustól származhattak.

A kutatás eredményeit az Integratív és Összehasonlító Biológia Társaság San Franciscó-i ülésén mutatták be.

Hónapokkal a zajok első észlelése után a nagykövetség több munkatársa is komoly tüneteket produkált, sokak kénytelenek voltak hazautazni rosszullétük miatt. Az amerikai szakértők azt állították, hogy a jelenség hátterében hangtámadás állt, ezért több kubai diplomatát kitiltottak az Egyesült Államokból.

Az új vizsgálat azonban azt mutatja, hogy a hangok valójában természetes forrásokból származtak.

Fontos kiemelni, hogy a kutatók által elemzett zajok szokatlanul szabálytalanok voltak. Elképzelhető, hogy ezt az okozta, hogy a hangokat zárt térben rögzítették, ahol a falakról, a padlóról és a mennyezetről visszaverődve nem egységes, hanem kaotikus zaj alakult ki. Ezt egy későbbi vizsgálat is igazolta, amelyben a tücskök rögzített hangját visszhangokkal ellátva játszották le.

Nem ez az első tanulmány, amely azt állítja, hogy nem hangfegyver okozta a nagykövetségi alkalmazottak rosszullétét. Egy 2018 februárjában bemutatott kutatásban a dolgozók tüneteit vizsgálva azt állapították meg, hogy a panaszokat nem idézhette elő hangtámadás. (24.hu)


 

h i r d e t é s