h i r d e t é s

Kiderült, mikor lehet az előválasztás

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Kiderült, mikor lehet az előválasztás

2020. július 13. - 19:30

 

Az MSZP ugyan integratívnak tartja Karácsony Gergelyt, mégis saját jelölttel vágna neki egy esetleges miniszterelnök-jelölti előválasztásnak 2022-ben - mondta el a pártigazgató az ATV híradójának.

A kép illusztráció! - Forrás: Publicus Intézet

Mindezt azután tette, hogy a főpolgármester tisztázta: nem kíván elindulni egy későbbi előválasztáson. A Mindenki Magyarországa Mozgalom hozzátette: vannak még potens jelöltek a magyar politikában, ennek ellenére Karácsony Gergely visszalépése veszteség.

„Én azt gondolom, hogy ő kiváló jelölt lesz, és természetesen én vállalom, ahogy neki is vállalnia kell a megmérettetést” – ezt mondta június végén az Egyenes beszédben Hódmezővásárhely polgármestere azzal kapcsolatban, hogy ha felkérnék, Karácsony Gergellyel szemben is vállalná-e a miniszterelnöki szerepet és az ezzel járó esetleges előválasztást.

Karácsony Gergely azonban a Balkan Insight nevű lapnak egyebek mellett azt mondta: nem indul el az ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztáson, mert nagy feladatot kapott a választóktól, és Budapestre szeretne koncentrálni. Híradónk kereste a főpolgármestert, aki nem kívánta kommentálni az ügyet.

Bár a Mindenki Magyarországa Mozgalom szerint több potens jelölt is van, Karácsony Gergely hátralépése veszteség, de biztos benne hogy a főpolgármester – aki előválasztással lett a pártok jelöltje –, biztos be fog állni a mögé az ellenzéki jelölt mögé, aki meg tudja majd nyerni az előválasztást. „Akár a miniszterelnöki szinten, akár a 106 választókerületben” – tette hozzá Kész Zoltán, elnökségi tag.

Korábban Dobrev Klára neve is felmerült, mint ellenzéki miniszterelnök-jelölt. Kerestük a pártot, hogy mit szólnak Karácsony visszalépéséhez, illetve hogy felkérés esetén, Dobrev vállalná-e a megmérettetést. Válaszában a párt annyit írt: „sok alkalmas ember van az országban, aki Orbán közös ellenzéki kihívója lehet”.

Híradónknak az MSZP pártigazgatója, Molnár Zsolt elismerte: Karácsony Gergely integratív és a jelenlegi ellenzék egyik legnépszerűbb arca. A politikus azonban hozzátette: ha előválasztás lesz, akkor a szocialisták is versenybe szállnak, de mint elárulta a személyében való gondolkodás még korai.

Megjegyezte továbbá: szerinte jövő év tavaszán, kora nyarán, legkésőbb szeptember környékén várható ilyen típusú előválasztás.

Karácsony Gergely volt már miniszterelnök-jelölt a 2018-as parlamenti választáson. Az MSZP-Párbeszéd színeiben akkor a voksok 12 százalékát gyűjtötték be. (atv.hu)


 

h i r d e t é s