h i r d e t é s

Kiderült, mit terveznek Karácsonyék a Városházával

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Kiderült, mit terveznek Karácsonyék a Városházával

2021. november 09. - 06:00

 

Olyan tervezőcsapatok jelentkezését várják, melyek a komplex tervezési feladat valamennyi szakterületi tudásával rendelkeznek. A koncepció Budapest új főterének létrehozása.

Forrás: Építészfórum

Tervpályázatot ír ki a Főváros a Városháza Park megújítására - írja Karácsony Gergely főpolgármester és Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes bejelentése alapján az Építészfórum. A tervpályázatra olyan tervezőcsapatok jelentkezését várják, akik a komplex tervezési feladat valamennyi szakterületi tudásával rendelkeznek. A pályaművek beadásának határideje 2022. március 21.

Tervpályázatot ír ki a Fővárosi Önkormányzat a Városháza előtti elzárt, jelenleg üzemi funkcióra használt területre - jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester és Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes.

A TERÜLETEN BUDAPEST ÚJ FŐTERÉT, EGY PARKOSÍTOTT AGORÁT ALAKÍTANÁNAK KI,

ami az elképzelések szerint az aktív közéleti részvétel helyszíne, a budapestiek és a Városháza találkozópontja lehet. A koncepció Budapest új főterének létrehozása. A pályázatot hivatalosan november 24-én hirdetik meg, december 9-én tartanak helyszínbejárást, a pályaművek beadásának határideje pedig 2022. március 21.

"Kevés dolog szimbolizálja jobban egy önkormányzat identitását, mint a városháza. Nem véletlen, hogy szinte minden korszakban felmerült a Városháza átépítése, melybe a tervezők álmodtak már új épületszárnyakat, a városképet átformáló toronyházat vagy épp többszintes mélygarázst is – az adott kor szellemének jegyében. Az elmúlt években mindannyian megéreztük, hogy egyre drámaibb hatása van életünkre a klímaváltozásnak, ahogyan azt is, hogy a pandémia idején mennyire fontosak a feltöltődést kínáló közterek és parkok a városban.

Ezek a kihívások megerősítettek minket abban, hogy új szemléletben, korunk legégetőbb kihívásaira reflektálva fogjunk hozzá a Városháza megújításának. Első lépésként már 2019 őszén megnyitottuk a Városháza korábban VIP-parkolóként használt díszudvarát a budapestiek számára, mely azóta több kulturális programnak és társadalmi fórumnak adott helyet. Ezzel párhuzamosan átfogó tervezést indítottunk, mely eredményeként Budapest egyesítésének 150. évfordulójához kapcsolódóan megújul a Városháza: megnyitjuk az épület földszinti helyiségeit, így a Gerlóczy utcában a Budapest Galéria új kiállítóterét, felújítjuk és igazi találkozóhellyé alakítjuk a sok éve üresen álló Merlin épületét, és rendbe hozzuk a romos homlokzatokat. A megújulás egyik legfontosabb elemeként visszaadjuk a budapestieknek a Városháza előtt elkerített területet, ahol parkosított agórát alakítunk ki: a célunk az, hogy az új Városháza Park legyen Budapest leginnovatívabb, klímatudatos, zöld főtere, az aktív közéleti részvétel és a nyílt társadalmi vita helyszíne." - mondta el Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere.

Reflektorfényben a Városháza

Néhány nappal ezelőtt az Index még arról írt, hogy vevőt keres a Városháza épületegyüttesére a főváros vezetése, ezt azonban a hír megjelenését követően Karácsony Gergely azonnal cáfolta, elmondása szerint a Városháza értékesítéséről semmilyen döntés nem született, arra nem keres vevőt a Fővárosi Önkormányzat. (Portfolio)


 

Kommentek

h i r d e t é s