h i r d e t é s

Kikötött Oslóban a világ legnagyobb hadihajója

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Kikötött Oslóban a világ legnagyobb hadihajója

2023. május 24. - 15:20

A hajó befutását a főváros melletti kis tengeröbölbe élőben közvetítette a norvég köztévé.

A USS Gerald R. Ford repülőgép-hordozó - Forrás: Game-changing history/Twitter

A NATO-tag Norvégia partjainál kötött ki szerdán a világ legnagyobb hadihajója, a USS Gerald R. Ford repülőgép-hordozó, amely egy hét múlva a norvég hadsereggel közös hadgyakorlaton vesz részt.

Oroszország oslói nagykövetsége az eseményre reagálva közölte, szerinte az „ekkora mértékű erődemonstráció indokolatlan és káros”. Norvégia és Oroszország 198 kilométer hosszú határon osztozik az Északi-sarkvidéken.

Az atommeghajtású monstrumot a norvég fegyveres erők egy hajója kísérte az Oslo-fjord vizeire fegyveresekkel a fedélzetén. A hadsereg közleményben hívott fel arra, hogy minden vízi járműnek legalább fél kilométeres távolságot kell tartania a repülőgép-hordozótól, és a térségben repüléstilalmi övezetet hoztak létre.

A hivatalos norvég katonai megnyilatkozások szerint az amerikai hadihajó küldetését különleges lehetőségnek tekintik a kapcsolatok szorosabbra fűzésére „legfontosabb szövetségesükkel, az Egyesült Államokkal”.

A USS Gerald R. Ford ez az első külföldi kikötése, a norvég főváros megközelítését sokan nézték végig a partról. A legkorszerűbb repülőgép-hordozón mintegy 2600 matróz szolgál, 600-zal kevesebb, mint a korábbi generációk hasonló hajóin. (MTI)/hirado.hu


h i r d e t é s

Clicky