fbpx Kilép a Fidesz az Európai Néppártból | CIVILHETES

h i r d e t é s

Kilép a Fidesz az Európai Néppártból

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Kilép a Fidesz az Európai Néppártból

2021. március 18. - 18:41

 

Novák Katalin jelentette be a Twitteren.

A kép illusztráció! - Forrás: Kanadai Magyar Hírlap

Kilép a Fidesz az Európai Néppártból (EPP) – jelentette be csütörtökön a Twitteren Novák Katalin. A posztot a Telex vette észre. A politikus a bejegyzéshez csatolta az erről szóló levelet is, amelynek címzettje Antonio López-Istúriz White EP-képviselő, és amelyben azt írták, a magyar kormánypárt nem kíván többé tagja lenni a Néppártnak.

It's time to say goodbye. pic.twitter.com/2pV6zdbEBp

— Katalin Novák (@KatalinNovakMP) March 18, 2021

A Fidesz március 3-án jelentette be, hogy távozik az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójából, mert nem értett egyet a párt új eljárási szabályzatával. A módosítás miatt ezentúl a frakcióból nem csak egyes tagokat, hanem csoportokat is ki lehet majd zárni, illetve ideiglenesen fel lehet függeszteni a tagságukat.

A fideszes politikusok azzal indokolták a kilépést, hogy jogi és politikai aggályaikat több alkalommal kifejezték a tárgyalások során, azonban a néppárti frakció alapszabálya módosításának végleges változata ezekre nem adott kielégítő választ. Ennek következtében, az alapszabály elfogadott módosítása szerintük azzal fenyegetett, hogy a Fidesz európai parlamenti képviselői nem tudják majd gyakorolni képviselői jogaikat.

Az Európai Néppárt még aznap közölte, hogy elindult a Fidesz kizárási folyamata és hogy erről majd a következő közgyűlésen döntenek majd, amikor a járványügyi helyzet azt lehetővé teszi. Orbán Viktorék most elébe mentek ennek. A bejelentés hírére Donald Tusk, az EPP elnöke úgy reagált a Twitteren: "A Fidesz elhagyta a kereszténydemokráciát. De igazából már évekkel ezelőtt megtette ezt." (24.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s