h i r d e t é s

Kim Dzsong Un békeszerződést készít elő Amerikával?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Kim Dzsong Un békeszerződést készít elő Amerikával?

2019. július 12. - 16:01

 

Az észak-koreai törvényhozás, a legfelsőbb népi gyűlés, az alkotmány módosításával névleges államfővé nevezte ki Kim Dzsong Unt.

A második csúcstalálkozó Kim Jong Un, Észak-koreai vezető és az amerikai elnök, Donald Trump között Hanoiban - Forrás: ft.com / © AP

Az új alkotmány szerint az államügyi bizottság elnöke a legfelsőbb vezető, és hivatalosan ő képviseli Észak-Koreát. A tisztséget jelenleg Kim Dzsong Un viseli. Szakértők szerint ez azt jelentheti, hogy a tisztség jelképessé vált, és képviseleti szerepe mindössze erre az egy esetre korlátozódik.

A Reuters arról ír, a kinevezés valószínűleg az Egyesült Államokkal kötött békeszerződés előkészítésére irányult. Kim Dzsong Un a CNN szerint kulcsfontosságú kérdésnek tartja, hogy a koreai háborút hivatalosan békeszerződéssel zárják le, ugyanis a mai napig tűzszüneti megállapodás van érvényben a két ország között.

A korábbi alkotmány Kim Dzsong Unt a „legfőbb vezetőnek” nevezte, aki az általános katonai erőt vezeti. „Kim arról álmodott, hogy Észak-Korea elnökévé válik, és ténylegesen megvalósult” - mondta Kim Dong-yup, a Kyungnam Egyetem távol-keleti intézetének professzora Szöulban.

Hong Min, a Koreai Nemzeti Egység Intézet vezetőkutatója a Reutersnek arról beszélt, szerinte

a kinevezés célja az volt, hogy felkészüljenek az Egyesült Államokkal kötött lehetséges békeszerződésre. „A módosításnak megmutathatja Kim magas státuszát a békeszerződés aláírójának”

- mondta Hong.

Az észak-koreai vezető államfővé való kinevezéséről a márciusi országos választásokat követően kezdődtek találgatások, miután a vezető neve nem szerepelt sem a listákon, sem a legfelsőbb népi gyűlés újonnan megválasztott képviselői között. Korábban sohasem volt példa hasonlóra.

Kimet áprilisban újraválasztották az államügyi bizottság élére. Az észak-koreai média már előtte új címen, legfelsőbb képviselőként hivatkozott rá. Szakértőkben ezt követően felmerült, hogy alkotmánymódosítással kiterjeszthették Kim hatalmát.

atv.hu


 

h i r d e t é s