h i r d e t é s

Kinek és miért előnyös a diákmunka?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Kinek és miért előnyös a diákmunka?

2023. május 17. - 09:43

Az utóbbi években egyre több diák vállalkozik arra, hogy szünidőben vagy iskola mellett munkába álljon, ezáltal bevételi forrást teremtve magának. Tény, hogy a különböző diákmunkák lehetőséget adnak a pénzkeresésre, ugyanakkor nem csak ez az egyetlen pozitívuma.

Forrás: zalaegerszegallas.hu

És nemcsak a munkavállalóknak - azaz a diákoknak - előnyös, hanem a munkáltatóknak is, vagyis azoknak a cégeknek is, akik például a https://zalaegerszegallas.hu/allasok/diakmunka oldalon hirdetnek.

Milyen pozitívumokra gondolunk pontosan? Az alábbiakban részletesebben is kifejtjük.

A diákmunka előnyei a munkavállalók, azaz a diákok szemszögéből

Amennyiben az adott diákmunka kapcsolódik a fiatalok éppen aktuális tanulmányaihoz, akkor olyan tudást, illetve tapasztalatot szerezhetnek, ami a későbbiekben előnyükre válik. Amikor ugyanis a főiskola vagy az egyetem elvégzését követően beadják a jelentkezésüket valahova, nagyon jól mutat majd az önéletrajzukban, ha az iskolás éveik alatt dolgoztak már hasonló pozícióban.

Sőt, még az is könnyen előfordulhat, hogy a diákmunkájuk egy idő után a főállásukká válik, aminek szintén óriási előnyei vannak.

A diákmunkák lehetőséget adnak a tanulóknak arra, hogy már fiatalon kipróbálják magukat a munka világában, és akár több, egymástól különböző területen is tapasztalatot szerezzenek. Ennek köszönhetően sokkal világosabbá válhat számukra, hogy pontosan mivel is akarnak foglalkozni, és milyen munkakörökben nem szeretnének dolgozni.

A diákmunka pozitívumai a munkáltatók oldaláról

A diákmunkák nemcsak a fiataloknak, hanem a munkáltatóknak is előnyös. A tanulók rugalmas munkabeosztással tudnak dolgozni, ami azt jelenti, hogy képesek alkalmazkodni a cég igényeihez. Az is lehet, hogy egy vállalatnak csak napi 1-2 órára van szüksége egy dolgozóra, ami sok esetben csak a diákok számára vonzó opció.

Az egyszer, vagy rövid távú, esetleg idény jellegű munkákra is szinte csak iskoláskorúak jelentkeznek, így ha egy cég éppen ilyen munkakörökre keres embert, akkor a diákok alkalmazása a legcélszerűbb megoldás.

A fiataloknak jellemzően alacsonyabb a bérigényük, ami azt jelenti, hogy kevesebb fizetésért is elvállalják az adott pozíciót. Ez a cég szemszögéből jelentős költségmegtakarítást jelent, hiszen ha egy felnőtt munkavállalót alkalmazna, neki lehet, hogy kétszer annyit kellene fizetnie.

Ki jelentkezhet diákmunkára?

Diákmunkára hivatalosan azok a fiatalok jelentkezhetnek, akik betöltötték a 16. életévüket. Fontos tudni, hogy szükség van a szülő vagy a törvényes képviselő, például gyám hozzájárulására, az iskoláskorúak ugyanis 18 éves kor alatt nem vállalhatnak önállóan munkát.

Annak, aki szeretne ilyen jellegű munkákra jelentkezni, mindenképpen érdemes regisztrálnia egy olyan állásközvetítő portálra, mint amilyen a Zalaegerszegállás.hu is. Itt ugyanis szuper lehetőségekre csaphat le.